Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. "Ser hrabiny" dojrzewa w piwnicach folwarku. Głosujcie!

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
„Sery Ślesińskie” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej są prezentowane i można je kupić na różnych imprezach, jak m.in. targi i jarmarki. Na zdjęciu: Travel&Taste w Artego Arena w Bydgoszczy
„Sery Ślesińskie” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej są prezentowane i można je kupić na różnych imprezach, jak m.in. targi i jarmarki. Na zdjęciu: Travel&Taste w Artego Arena w Bydgoszczy Marek Weckwerth
W naszym plebiscycie debiutuje Spiżarnia hrabiny Potulickiej w Ślesinie. Zgłoszony ser już zdobył wiele nagród i wyróżnień. Czy otrzyma również tytuł „Supersmak Gazety Pomorskiej 2018”?

„Sery Ślesińskie” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej to dojrzewające sery wytwarzane tradycyjnie ze świeżego, niepasteryzowanego mleka, pochodzącego od ślesińskich krów.

Leżakują w starych piwnicach

Powstają z naturalnych składników w małej serowarni, a smaku nabierają leżakując w zabytkowych piwnicach dawnego folwarku w Ślesinie niedaleko Nakła nad Notecią. Piwnice mają prawie 130 lat. Ich ściany wykonane są z kamienia polnego, a strop tworzą masywne sklepienia kolebkowe wykonane z czerwonych cegieł. W dojrzewalni znajduje się labirynt regałów, gdzie na brzozowych deskach leżakują sery. Panujące tutaj odpowiednia temperatura oraz wilgotność zapewniają serom komfortowe warunki dojrzewania.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Bromberg Kaffee stawia na bydgoską kawę Original Blend. Głosujcie!

W takich warunkach wytwarzany jest m.in. zgłoszony do naszego plebiscytu „Ser hrabiny”. Receptury serowarskie nakazują warzenie go z pełnotłustego mleka krowiego pochodzącego prosto z udoju. Oprócz mleka, w procesie jego warzenia używa się jedynie niezbędnych składników, czyli bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki oraz soli. „Ser hrabiny” dojrzewa przez minimum trzy miesiące, choć ten okres może trwać znacznie dłużej. Młody ser jest delikatny i łagodny, ale wraz z wiekiem staje się coraz bardziej aromatyczny i wyrazisty. Nigdy jednak nie traci swojego mlecznego, nieco maślanego smaku. Doświadczeni smakosze wyczują w nim także przeplatające się nuty kwaśności i słoności.

„Ser hrabiny” zdobył wiele nagród i wyróżnień, np. kilka dni temu podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu otrzymał „Perłę 2018” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Ten klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej ma czystą etykietę. Głosujcie na ulubione produkty!

Markę Spiżarnia hrabiny Potulickiej powołało Gospodarstwo Rolne Ślesin. Nawiązuje do bogatej historii miejscowego folwarku i postaci hrabiny Anie-li Potulickiej.

Aniela zarządzała ślesińskim majątkiem

Hrabina Aniela na przełomie XIX i XX wieku zarządzała ślesińskim majątkiem. Z jej inicjatywy zrealizowano wiele inwestycji, które przyczyniły się do rozwoju gospodarstwa.

TUTAJ MOŻNA ODDAĆ GŁOS NA "SER HRABINY"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska