- Nasz twaróg ma naturalny smak i zapach - zachwalał go Mariusz Falgowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej „KeSeM” we Włocławku. - Powstaje w technologii obróbki ręcznej. Nie używamy aromatów, barwników i konserwantów, a mleka krowiego pochodzącego z czystych terenów ziemi dobrzyńsko-kujawskiej.
„Twaróg Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej” to połączenie tradycyjnego naturalnego produktu z nowoczesnym, funkcjonalnym opakowaniem.
Jest produkowany metodą tradycyjną z mleka pasteryzowanego, z zastosowaniem wanien twarożkarskich. Jego kształt i nawiązują do tradycji, a dokładnie do sposobu wyrabiania sera w XIX i XX wieku w gospodarstwach wiejskich.
Na jego powierzchni widoczna jest charakterystyczna struktura odcisku z chusty serowarskiej. To wyrób z tzw. czystą etykietą, co oznacza, że do jego produkcji nie używa się barwników, dodatków ani konserwantów, co wielokrotnie podkreśla prezes „KeSeM-u”.
Kujawska Spółdzielnia Mleczarska „KeSeM” ma korzenie sięgające 1935 roku. Wytwarza wysokiej jakości mleko świeże pakowane w kartony i folię, śmietanę, sery twarogowe pakowane tradycyjnie i próżniowo, a także: jogurty, maślanki, kefiry, masła ekstra, osełkowe i stołowe.
Tutaj można zagłosować na „Twaróg Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej”