Na uczelni wzięto pod lupę wpływ "małej czarnej" na ABS - tworzywa sztucznego wykorzystywanego m.in. przy produkcji sprzętu AGD, elementów samochodów, meblach i zabawkach. Dlaczego akurat kawa?
- Pomysł był dziełem przypadku - opowiada dr Piotr Rytlewski, adiunkt w Katedrze Inżynierii Materiałowej.
- Mieliśmy pracować nad związkiem, który opóźniałby proces starzenia się ABS. Bardzo lubię kawę i wiedziałem o jej korzystnym wpływie na organizm. Zawiera antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Okazało się, że mają one wpływ nie tylko na żywe organizmy, ale także sztuczne - wyjaśnia.
Na tworzywach sztucznych z domieszką kawy przeprowadzano testy w laboratoriach Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. Poddawano je m.in. napromieniowaniu w specjalnych komorach. Naukowcy sprawdzali, jak materiał będzie odporny na starzenie się - jak zmieniać będzie się jego barwa, właściwości mechaniczne oraz utlenianie.
Okazało się, że aby zwiększyć żywotność materiału wystarczy, by kawa stanowiła zaledwie 0,5 proc. jego składu. Naukowcy UKW ustalili, że najlepiej nadaje się do tego rozpuszczalna Nescafe - mieszanka arabiki i robusty.
Zobacz także: Zobacz marsjańskiego łazika, budowanego przez studentów UTP
Jakie wymierne korzyści z sukcesu swoich może odnieść UKW? Ich odkrycie zostało zgłoszone do procedury patentowej. Jeśli zakończy się ona pomyślnie, to każda firma, chcąca wykorzystać je komercyjnie, będzie musiała zawrzeć umowę z uczelnią i zapłacić jej za to.
- Procedura może jednak potrwać jeszcze kilka lat - zaznacza dr Rytlewski.
- Urząd patentowy musi bowiem sprawdzić, czy nasze odkrycie jest pierwszym tego rodzaju na całym świecie - dodaje.
Osiągnięcie UKW zostało ponadto opisane w renomowanym amerykańskim Journal of Applied Polymer Science. Za publikację w tym amerykańskim czasopiśmie bydgoska uczelnia dostanie większe dotacje na swoje badania naukowe.
Czytaj e-wydanie »