Spośród 139 sprawdzonych partii naczyń żaroodpornych, zakwestionowano 51 z nich (36,7 proc.) - podaje Urząd Ochrony Konsumenta i Konkurencji. Głównie chodziło o nieprawidłowe oznakowanie. Ba,dziewięć naczyń trafiło do laboratorium, gdzie trzy nie wytrzymały wysokich temperatur.
Dodajmy, że powinny być one odporne nawet na 300 stopni C.
Sprawdź: **Prosty przepis na babkę wielkanocną**
Wybór prosty nie jest. Wszak na rynku wabi nas ponad 400 modeli od około 10 zł do nawet 1200 zł za sztukę.
Na co więc zwrócić uwagę przy zakupie naczynia żaroodpornego:
- sprawdź, czy na opakowaniu widnieje nazwa normy: PN-EN 13834+A1:2009 (to gwarancja bezpieczeństwa)
- upewnij się, że naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów
- obejrzyj uchwyty – czy można będzie je trzymać np. przez rękawicę
- zbędne żłobienia i ozdoby niewskazane, utrudniają czyszczenie
- sprawdź takie informacje jak: maksymalna temperatura, sposób poprawnego użytkowania, sposób konserwacji, tworzywo, z jakiego naczynie zastało wykonane
Źródło: UOKiK