
Co zrobić z jedzeniem, które zostanie po świętach? Sprawdźcie, co można zamrozić, a czego pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażalnika.

Pierogi - można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane; najlepiej zamrozić podgotowane pierogi, czyli takie, które wrzucamy do wrzącej wody na ok. 1 minutę; pierogi najlepiej wyłożyć na tackę posmarowaną delikatnie olejem i dopiero po wystudzeniu włożyć do zamrażalnika, później można je porcjować;

Bigos i kapusta wigilijna - jak najbardziej nadają się do mrożenia; jeśli zostało nam dużo bigosu, przed zamrożeniem warto go podzielić na kilka mniejszych porcji, tak by nie trzeba było odmrażać go w całości; zamrożony bigos można przechowywać nawet do 6 miesięcy;

Makowiec - można zamrozić, ale wcześniej najlepiej go pokroić i każdy kawałek obwinąć folią; można przechowywać do 3 miesięcy.