Nie wyrzucaj jedzenia po świętach! Sprawdź, co można zamrozić

Marta Zalewska
Marta Zalewska
Co zrobić z jedzeniem, które zostanie po świętach? Sprawdźcie, co można zamrozić, a czego pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażalnika. Stefan Vladimirov / Unsplash
Co zrobić z jedzeniem, które zostanie po świętach? - to pytanie zadaje sobie wielu z nas. Jednym ze sposobów na niemarnowanie żywności jest zamrożenie niektórych potraw. Sprawdźcie, co można zamrozić, a czego pod żadnym pozorem nie wkładać do zamrażalnika.

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Wigilia to wyjątkowy dzień w roku, nic więc dziwnego, że staramy się, by na stole niczego nie brakowało. Bardzo często przeceniamy jednak możliwości nasze i naszych rodzin i nie jesteśmy w stanie przejść przygotowanego jedzenia. Choć po Wigilii mamy jeszcze dwa dni świąteczne, wiele potraw zostaje nam po świętach. Co możemy zrobić z tym jedzeniem, żeby go nie wyrzucać? Najpopularniejsze możliwości to:

  • oddanie potrzebującym,
  • zamrożenie.

Jeśli wiemy, że nie damy już rady przejeść świątecznego jedzenia, wiele z dań możemy zamrozić. W ten sposób przedłużymy jego przydatność do spożycia. Będziemy mieli także mniej pracy przy przygotowywaniu innej imprezy, np. sylwestrowej domówki. Wiele świątecznych dań sprawdzi się bowiem idealnie podczas innej okazji.

Co w takim razie można zamrozić, żeby zjeść później i nie wyrzucać po świętach?

Co można mrozić?

Czy takie świąteczne dania jak bigos, barszcz, pierogi, czy makowiec można mrozić? Przygotowaliśmy dla Was listę potraw, które można zamrozić po świętach. Zwróćcie uwagę, że niektóre ze świątecznych dań można zamrozić, tylko w niektórych przypadkach.

Potrawy wigilijne i świąteczne, które można zamrozić:

  • bigos i kapusta wigilijna - jak najbardziej nadają się do mrożenia; jeśli zostało nam dużo bigosu, przed zamrożeniem warto go podzielić na kilka mniejszych porcji, tak by nie trzeba było odmrażać go w całości; zamrożony bigos można przechowywać nawet do 6 miesięcy;
  • pierogi - można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane; najlepiej zamrozić podgotowane pierogi, czyli takie, które wrzucamy do wrzącej wody na ok. 1 minutę; pierogi najlepiej wyłożyć na tackę posmarowaną delikatnie olejem i dopiero po wystudzeniu włożyć do zamrażalnika, później można je porcjować;
  • pieczywo - nadaje się do mrożenia, można przechowywać w zamrażalce ok. miesiąca, uwaga! nie można mrozić pieczywa, które było wypiekane z już wcześniej zamrożonego ciasta;
  • barszcz czerwony - można zamrozić (najlepiej schłodzić go przed włożeniem do zamrażalnika); zamrożony może być przechowywany nawet do pół roku;
  • zupa grzybowa - może zostać zamrożona, chociaż lepiej, żeby nie była ze śmietaną; podobnie jak barszcz - może być przechowywana do 6 miesięcy;
  • krokiety - można mrozić zarówno panierowane i już usmażone, jak i surowe bez panierki; przed zamrożeniem warto każdy krokiet obwinąć folią aluminiową, żeby się nie sklejały ze sobą w pojemniku;
  • ryba po grecku - można ją zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy;
  • pasztet - również nadaje się do zamrożenia; można go wcześniej pokroić i zamrozić w kilku porcjach;
  • piernik - świąteczne ciasto również można zamrozić; zamiast całej blaszki, najlepiej podzielić go na mniejsze porcje, zawinięte w folię spożywczą;
  • makowiec - można zamrozić, ale wcześniej najlepiej go pokroić i każdy kawałek obwinąć folią; można przechowywać do 3 miesięcy.

Czego nie można zamrozić?

Nie wszystkie świąteczne potrawy będzie można zamrozić. Najlepiej zjeść je więc w pierwszej kolejności, a do zamrażalki włożyć to, co nadaje się do mrożenia.

Których ze świątecznych potraw nie można mrozić?

  • ryba w galarecie - nie może być zamrożona;
  • łazanki z kapustą - makaron, podobnie jak ugotowane wcześniej ziemniaki, czy ryż, po rozmrożeniu stają się wodniste i nieapetyczne;
  • sałatka jarzynowa - nie nadaje się do mrożenia, podobnie jak inne potrawy zawierające majonez;
  • ciasta z kremem, z bitą śmietaną - nie nadają się do mrożenia, ze względu na nabiał, którego nie powinno się zamrażać.

Oprócz tego, należy pamiętać, że do mrożenia nie nadają się potrawy, które były już wcześniej zamrożone. Jeśli więc na Wigilię podawaliśmy rozmrożone pierogi, a w święta jedliśmy przygotowany wcześniej i zamrożony bigos, nie wkładamy ich już po raz drugi do zamrażalnika.

Smaki Kujaw i Pomorza odcinek 18

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bolo
28 grudnia, 18:19, Gość:

ciasta z kremem, z bitą śmietaną mozna mrozic! tort schwarzwalder jest sprzedawany z zamrazarki a jest z bita smietana!

Autorzy artykułu prawdopodobnie mieli na myśli naturalną bitą śmietanę, która po mrożeniu traci konsystencję. Ta na kupnych ciastach ze śmietaną ma niewiele wspólnego...

G
Gość

ciasta z kremem, z bitą śmietaną mozna mrozic! tort schwarzwalder jest sprzedawany z zamrazarki a jest z bita smietana!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3