Nowe serce włocławskiej spółdzielni mleczarskiej KeSeM ruszyło. Maszynownia chłodnicza działa
Maszynownia chłodnicza uruchomiona
Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM z Włocławka działa już 84 lata. Surowiec sprowadza od dostawców (członków spółdzielni) w promieniu 50 km. Rocznie w tej firmie przerabiają ok. 25 mln litrów mleka.
Pomimo dużej konkurencji na rynku przetwórstwa mleka trzyma się dobrze. Potwierdzają to nagrody i wyróżnienia, jakie spółdzielnia otrzymała choćby w minionym roku.
Teraz uruchomili nową maszynownię chłodniczą. Pozwoli ona utrzymać wysoką jakość produkowanych wyrobów.
- Najważniejszą inwestycją, sercem zakładu, jest uruchomienie maszynowni chłodniczej - podkreśla Mariusz Falgowski, prezes KeSeM. - Bez tego żadna mleczarnia nie może właściwie funkcjonować. Możemy dzięki temu produkować wodę lodową do chłodzenia mleka i zapewni właściwe warunki przechowywania wyrobów.
Koszt tej inwestycji sięgnął 2,8 mln zł, z czego 1,5 mln zł to unijne dofinansowanie.