Konkurs "Od zakwasu do żurku kujawskiego"
Owijanki to kurze lub gęsie łapy, owinięte plastrem boczku i upieczone. Zaś szablok to zacierki z fasolą - takie jednogarnkowe danie, skromne, choć pożywne. Tak się właśnie gotowało na kujawskiej wsi. Czy wiecie, co to jest niedopod zimowy? To zwykły kapuśniak, tyle że zrobiony z kapusty zebranej z pola w ostatniej chwili, już po przymrozkach. Albo pyzok - czyli zapiekanka z kartofli z cebulką albo marchewką.
34 produkty regionalne zaprezentowały na wczorajszym konkursie "Od zakwasu do żurku kujawskiego" gospodynie z powiatu radziejowskiego.
Przeczytaj też: Zgłoś ozdoby wielkanocne swojego KGW do plebiscytu "Pomorskiej"!
Data konkursu wciąż jest niezmienna i nieprzypadkowa -19 marca wybrano ze względu na święto patrona - św. Józefa. Wystawa produktów siłą rzeczy związana jest z degustacją smakołyków, więc - jeśli zdarzy się komuś obżarstwo - a o to na tych imprezach nie jest trudno!, to święty Józef "ofiarowuje" dyspensę.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Kiedy sięgamy w przeszłość, próbując przywołać wspomnienia, uzmysławiamy sobie, że jednym z najlepiej zachowanych obrazów z dzieciństwa jest wspomnienie kuchni. To tam babcie i mamy wyczarowywały czasem bardzo proste potrawy, jakże bliskie dzisiaj naszemu sercu. Zachować te tradycje, przekazać je młodym, wypromować zdrową żywność - to cel główny pomysłodawców konkursu - Powiatowej Rady KGW w Radziejowie i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, oddziału w Zarzeczewie.
Komisja konkursowa: Elżbieta Sobolewska- przewodnicząca, Grażyna Szelągowska, Dorota Kalinowska, Laura Maciejewska po degustacji oraz przeprowadzeniu oceny 34 zgłoszonych produktów ustaliła zgodnie z regulaminem:
Kategoria I produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce "Owijunki" Irena Szałek/ KGW "Polne kwiaty" Kościelna Wieś
II miejsce "Smarowidło do chleba" Anna Kamińska/ KGW Bodzanowo Drugie
III miejsce "Biała kiełbasa pieczona" Danuta Urbańska/ KGW Pilichowo
Kategoria II produkty pochodzenia roślinnego:
I miejsce Ciasteczka "Białe chusteczki "Anna Olczak/ KGW Morzyce
II miejsce "Marmolada z buraka cukrowego" Anna Patyk/ KGW Bronisław
III miejsce "Konfiturka z róży" Krystyna Lewińska/ KGW Stary Radziejów
Kategoria III produkty inne:
I miejsce "Zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami" Renata Dzik/ KGW Bronisław
II miejsce "Pirzok-pyzok" Grażyna Zdobych/ KGW Skibin
III miejsce "Szablok z zacierkami" Małgorzata Ulewicz/ KGW Topólka