Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Od zakwasu do żurku kujawskiego". Czym popisały się KGW i kto wygrał? [zdjęcia]

Jolanta Młodecka
Jolanta Młodecka
Próbowaliście owijanek albo szabloku z zacierką? Spróbujcie! Byliśmy na powiatowym konkursie produktów "Od zakwasu do żurku kujawskiego", gdzie posmakowaliśmy tradycyjnych kujawskich potraw.
Konkurs "Od zakwasu do żurku kujawskiego"Panie z koła gospodyń przygotowują się do prezentacji

Konkurs "Od zakwasu do żurku kujawskiego"

Owijanki to kurze lub gęsie łapy, owinięte plastrem boczku i upieczone. Zaś szablok to zacierki z fasolą - takie jednogarnkowe danie, skromne, choć pożywne. Tak się właśnie gotowało na kujawskiej wsi. Czy wiecie, co to jest niedopod zimowy? To zwykły kapuśniak, tyle że zrobiony z kapusty zebranej z pola w ostatniej chwili, już po przymrozkach. Albo pyzok - czyli zapiekanka z kartofli z cebulką albo marchewką.

34 produkty regionalne zaprezentowały na wczorajszym konkursie "Od zakwasu do żurku kujawskiego" gospodynie z powiatu radziejowskiego.

Przeczytaj też: Zgłoś ozdoby wielkanocne swojego KGW do plebiscytu "Pomorskiej"!

Data konkursu wciąż jest niezmienna i nieprzypadkowa -19 marca wybrano ze względu na święto patrona - św. Józefa. Wystawa produktów siłą rzeczy związana jest z degustacją smakołyków, więc - jeśli zdarzy się komuś obżarstwo - a o to na tych imprezach nie jest trudno!, to święty Józef "ofiarowuje" dyspensę.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Kiedy sięgamy w przeszłość, próbując przywołać wspomnienia, uzmysławiamy sobie, że jednym z najlepiej zachowanych obrazów z dzieciństwa jest wspomnienie kuchni. To tam babcie i mamy wyczarowywały czasem bardzo proste potrawy, jakże bliskie dzisiaj naszemu sercu. Zachować te tradycje, przekazać je młodym, wypromować zdrową żywność - to cel główny pomysłodawców konkursu - Powiatowej Rady KGW w Radziejowie i Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, oddziału w Zarzeczewie.

Komisja konkursowa: Elżbieta Sobolewska- przewodnicząca, Grażyna Szelągowska, Dorota Kalinowska, Laura Maciejewska po degustacji oraz przeprowadzeniu oceny 34 zgłoszonych produktów ustaliła zgodnie z regulaminem:

Kategoria I produkty pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce "Owijunki" Irena Szałek/ KGW "Polne kwiaty" Kościelna Wieś
II miejsce "Smarowidło do chleba" Anna Kamińska/ KGW Bodzanowo Drugie
III miejsce "Biała kiełbasa pieczona" Danuta Urbańska/ KGW Pilichowo

Kategoria II produkty pochodzenia roślinnego:
I miejsce Ciasteczka "Białe chusteczki "Anna Olczak/ KGW Morzyce
II miejsce "Marmolada z buraka cukrowego" Anna Patyk/ KGW Bronisław
III miejsce "Konfiturka z róży" Krystyna Lewińska/ KGW Stary Radziejów

Kategoria III produkty inne:
I miejsce "Zupa szczawiowa z jajkiem i krychanymi ziemniakami" Renata Dzik/ KGW Bronisław
II miejsce "Pirzok-pyzok" Grażyna Zdobych/ KGW Skibin
III miejsce "Szablok z zacierkami" Małgorzata Ulewicz/ KGW Topólka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska