https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Odporność organizmu. Co zrobić, by nie chorować?

Beata Alukiewicz, echodnia.eu
Fot. sxc
Częściej chorujemy, potem zdrowiejemy i zbyt szybko wracamy do codziennych zajęć - szkoły, pracy. Taki styl życia decydująco obniża odporność naszego organizmu. Dobrze jest wiedzieć, jak wspomóc swoją naturalną odporność.

Najważniejszą rolę w poprawianiu odporności i przywróceniu sił oraz witalności odgrywa dieta. Jak mówił Hipokrates, jedzenie powinno być lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem.

Przede wszystkim powinniśmy dostarczać organizmowi dużą dawkę naturalnej witaminy C. Znajdziemy jej najwięcej w owocach cytrusowych, warzywach, sokach owocowych, ale tych przygotowywanych samodzielnie, wyciskanych ze świeżych owoców owoce czy warzyw, albo w sokach jednodniowych, bez konserwantów.

Bardzo dobrym witaminowym koktajlem, odkrytym jeszcze przez mnichów, jest rosół. Ale musi być specjalnie gotowany. Chude mięso drobiowe, bez skóry i chudą młodą wołowinę gotujemy z dużą ilością warzyw, wśród których nie może zabraknąć cebuli i czosnku. Gotujemy go bardzo długo, przynajmniej przez osiem-dziesięć godzin na małym ogniu (mnisi gotowali go całą noc i cały dzień). Rosół podajemy z dużą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowany wywar zawiera wszystkie niezbędne dla naszego ciała mikroelementy i witaminy - co bardzo wzmacnia organizm i dodaje sił.

W podnoszeniu odporności ogromne znaczenie ma cynk. Znajdziemy go w mięsie, przy czym szczególnie polecany jest drób, cielęcina, młoda wołowina, królik. Cynk występuje też w otrębach pszennych, maku, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, cebuli, żółtkach jaj, orzechach, owocach morza, drożdżach, musztardzie ziarnistej, zielonych warzywach, twardych serach oraz... w prawdziwym szampanie.

W naszej codziennej diecie, zwłaszcza tuż po przebytej chorobie, nie może zabraknąć ryb. Zawierają one zbawienne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Ten pierwszy występują też w oleju z nasion rzepaku i siemienia lnianego, zaś omega-6 - w oleju z nasion słonecznika. Układ odpornościowy wspomogą też przeciwutleniacze. Najważniejsze z nich to beta-karoten, witamina E, selen oraz wspomniana już witamina C. Znajdziemy je w dyni, cukinii, brukselce, cykorii, szpinaku, czerwonej papryce, porze i bezkonkurencyjnej w tej kwestii - marchewce.

Nie wolno też zapomnieć o płynach. Dzienna dawka to minimum sześć szklanek (półtora litra). Na chłodną porę roku idealne są herbaty z dodatkiem imbiru albo cynamonu. Podnoszące odporność organizmu zioła to jeżówka purpurowa (echinacea), aloes, melisa, liście drzewa oliwnego.

W okresie rekonwalescencji powinniśmy unikać rzeczy słodkich - cukier osłabia odporność. Nie jest też wskazany nabiał, za wyjątkiem naturalnych jogurtów z kulturami żywych bakterii.

Wiele osób po chorobie zaopatruje się w witaminy i preparaty zawierające mikroelementy. Są one potrzebne po bardzo ostrej infekcji, chorobie długotrwałej, natomiast w innym przypadku wprawdzie nie zaszkodzą, jednak znacznie zdrowsze i lepiej przyswajalne są te, zawarte w warzywach i owocach, niż w tabletkach.

Należy pamiętać, że każdy preparat musi być dobrany indywidualnie do osoby i jej potrzeb. Zanim sięgniemy po tak zwane szczepionki odpornościowe od których roi się w aptekach, wcześniej skonsultujmy się z lekarzem, który zna nasz organizm i dobierze najlepszy w danej sytuacji środek.

Po chorobie zazwyczaj staramy się oszczędzać. Ograniczamy spacery, uprawianie sportu. To błąd. Wiadomo, że należy mierzyć siły na zamiary i nie biec prosto z łóżka na basen czy do fitness-klubu. Dobrze jest natomiast na świeżym powietrzu stopniowo hartować organizm. Zacząć od spacerów, a gdy poczujemy się silniejsi - zacząć biegać, zjeżdżać na nartach itp.

Jednym z poważniejszych czynników obniżających naszą odporność jest stres. Dlatego ćwiczmy i śmiejmy się na zdrowie.
O tym, jak wspomóc odporność organizmu przeczytasz także na www.gk24.pl

Komentarze 68

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia

To oczywiste, że naturalne soki są świetne na odporność.  U mnie w domu także dba się o florę jelitowa. Nie tylko jogurty, ale dobry probiotyk jest ważny. Jesienią zaczęłam brać flostrum i pomogło zarówno na odporność, jak i na biegunki, które czasem mnie męczyły. Warto korzystać z różnych opcji wzmacniających organizm.

 

m
malinowska

 Ja tam jestem zdania że najlepszą witaminą jest witamin naturalna  ta zawarta w sokach tymbarka np.. Zresztą dużo na ten temat czytałam  i wszędzie piszą to samo.

M
Monika

Ja zamawiam sobie na doz on line czosnek w tabletkach, jest bezzapachowy i bezsmakowy, dlatego jakoś go znoszę :) bo wiadomo jak ważny dla kobiety jest zapach z ust. No, ale wracając do tematu to praktycznie wcale nie choruję.

t
topolka

jestem ciekawa co masz na myśli mówiąc czyste mieszkanie, bo zbytnia sterylność też nie jest dobra, hartowanie, dobra dieta na pewno duzo dają, ja też daję mojemu przedszkoalkowi sambucol kids z czarnym bzem, też super dziąła na układ odpornoścowy.

 
e
ewelinka890

Przede wszystkim dbać o siebie, swoje otoczenie i to jak żyjemy :) choroby nie biorą się znikąd, trzeba pamiętać, że czyste mieszkanie to pewność, że wszystko będzie ok. Poza tym dużo warzyw, owoców, nie sztuczna suplementacja, która nic nie daje, a kosztuje sporo :P trzeba słuchać siebie i swojego organizmu. 

p
pacynka

Dla mnie kwasy omega to podstawa więc biorę OmegaMarine forte + i daje też synkowi. Do tego ma w składzie vit D. Zdarza mi się jeszcze okresowo brać Rutinoscorbin. Chyba to dobry zestaw, bo nie chorowalam ostatnio ftu ftu :)

V
Violka

Syropek Apikol Plus stosuję, a skład ma prosty i naturalny, czyli oparty na wyciągu z czarnego bzu, ale także aronii i aloesu. Plus naturalny miód. Dla mnie to podstawa zwłaszcza w grypowym okresie.

S
Sandra

Spacery i odpowiedni ubiór to połowa sukcesu, bo przegrzewanie się też może poskutkować chorobą. U mnie w domu bierzemy jeszcze probiotyk flostrum z 2 szczepami dobrych bakterii i colostrum. To na wzmocnienie odporności. Reszta to kwestia diety.

 

D
Danka

I jak możecie podać ten Alpicold  Plus jaki ma skład? było by super.

 

w
wait

A od jakiego wieku można podawać dziecku ten alpikol?

E
Ewelia

U nas całą rodziną stosujemy Alpikol Plus (w syropie). Najpierw zaczęłam od podawania go dzieciakom, ale my z mężem też na zmianę chodziliśmy zakatarzeni, więc stosujemy wszyscy :) Na pewno do wiosny! 

T
Tomko

W dzisiejszych czasach ciężko bez suplementów być w pełni sił, dlatego biorę Beneganic, jest w 100% naturalnego pochodzenia, wykazuje się dużą wchłanialnością i szybkim działaniem. Na mnie wpłyną pozytywnie nie tylko pod względem odporności, ale również znacznie poprawiło się moje samopoczucie. 

k
klaksa

ja wspieram swój organizm stosując suplement diety Herbaya Kurkuma. świetnie się wchłania i bardzo dobrze dba o mój organizm, a szczególnie o wzmocnienie jego odporności. 

A
Aneria

Dokładnie tak, warto postawić na naturę, warto jej zaufać. Ja w okresie zimowym zawsze biorę witaminę C a do tego kompleks witaminy D3 z K2. W tym roku zamówiłam sobie na stronie Laventi i powiem szczerze, że bardzo dobrze sprawdzają się u mnie te suplementy. 

h
hANIA

Polecam wam siegac po naturalne suplementy. Zazywam Bee Pearl od dluzszego czasu i faktycznie nie choruje, nie lapia mnie infekcje. Odzywiam sie tak samo, wiec innej przyczyny nie widze. To naprawde niedoceniony produkt, ktora dodaje takze energii.

 
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska