Z obserwacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że ekologiczna uprawa ogórka staje się coraz bardziej opłacalna.
- Ze względu na różnice w cenie ogórków konwencjonalnych i ekologicznych, sięgające nawet stu procent oraz stale rosnący popyt na to warzywo – podaje dr Regina Janas z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. - Gospodarstwa podejmujące to wyzwanie i specjalizujące się w ekologicznej produkcji ogórka, mają szansę na dynamiczny rozwój.
Żeby produkcja ogórków ekologicznych w Polsce mogła się rozwijać, badacze szukają nowych, odporniejszych odmian.
- Asortyment odmian ogórka jest duży i co roku powiększa się o nowo zarejestrowane, ciekawe odmiany. Aktualny dobór odmian Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych zawiera 112 odmian ogórków do uprawy w gruncie i pod osłonami. W tym zestawie jest 37 odmian ogórka z grupy sałatkowych oraz 75 odmian ogórka z grupy konserwowych. Wśród nich są tylko cztery odmiany ustalone sałatkowe: Dar, Delicius, Delikates i Skierniewicki oraz dwie odmiany ustalone z grupy konserwowych: Monika i Wisconsin SMR 58 - informuje dr Regina Janas.
Aby produkcja była rentowna, trzeba wziąć pod uwagę wymagania ogórka.
- Jest to gatunek dość dobrze przystosowany do naszych warunków klimatyczno-glebowych, ma jednak duże wymagania cieplne, świetlne i glebowe – objaśnia badaczka. - Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiedni rozkład temperatur. Z tych względów uprawy gruntowe powinny być zlokalizowane tylko w rejonach o średniej temperaturze lipca i sierpnia ponad 18 stopni Celsjusza, w miarę możliwości na polach osłoniętych, o wystawie południowej.
Uprawy ogórka w województwie kujawsko-pomorskim zajmują w 2023 roku 284,56 hektarów. Najwięcej ogórków - 61,12 ha - rośnie w powiecie lipnowskim.
10 sierpnia 2023 ceny za kilogram ogórków gruntowych na targowiskach wynoszą od 4 zł w Skrwilnie, przez 5 zł w Kowalu, do 6 zł w Inowrocławiu. W hurcie wszędzie w jest tak samo – 4 zł za kg.
Źródło: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, KPODR
