Błędy popełniane podczas gotowania ziemniaków
Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez ziemniaków. Dodajemy je do zapiekanek, zup i innych jedno garkowych potraw. Oprócz walorów smakowych ziemniaki są cennym źródłem błonnika, wielu witamin, a także fosforu, magnezu, czy miedzi.
Gotowanie ziemniaków wydaje się banalne, jednak istnieje szereg błędów, które mogą wpłynąć na ich smak i wartości odżywcze. Tego typu pomyłki mogą zdarzyć się nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Czego należy unikać? Szczegóły w poniższej galerii.
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają kości, a także działają korzystnie na układ nerwowy.
Wypróbuj również przepis na pyszne pieczone ziemniaki.
