Pa pa, bociany! Odleciały. Co piąty bocian biały jest "Polakiem"

Oprac. AGWZaktualizowano 
Wiele kujawsko-pomorskich bocianich gniazd stoi już pustych. Ich mieszkańcy wyruszyli w daleką drogę, by przetrwać zimę. I miejmy nadzieję - wiosną znów do nas wrócić.

Droga daleka, do przebycia bociany mają nawet 10 tys. km. W drodze do Afryki mijają Karpaty, cieśninę Bosfor, potem przez Turcję, Syrię i Izrael lecą nad doliną Nilu i wreszcie docierają w rejony środkowej oraz południowej Afryki. Bocian potrafi pokonać dziennie nawet 250 km - podają Lasy Państwowe, które postanowiły przyjrzeć się tym ptakom.

Jak bociany to robią, że dają radę lecieć tak daleko? "Ich sprzymierzeńcem jest technika tzw. biernego lotu, która pozwala na maksymalne wykorzystanie wstępujących prądów powietrznych przy niskim wydatku energetycznym", tłumaczą leśnicy.

Zanim wyruszą w daleką podróż, spotykają się na sejmikach. Widzimy wówczas ich grupy na łąkach i polach, w dolinach rzek. Najczęściej wyruszają w sierpniu, większość w drugiej połowie miesiąca.

W Polsce wiosną pojawia się ponad 20% światowej populacji bociana białego.

W ostatnich latach liczebność bocianów w Polsce spadła do 45 tys. par. W 2004 r. podczas inwentaryzacji naliczono ich 52 tys. Obecnie najwięcej ptaków tego gatunku bytuje w Hiszpanii (ok. 48 tys. par).

–Bociany białe preferują przede wszystkim tereny podmokłe lub te wykorzystywane rolniczo. U nas najwięcej przedstawicieli tego gatunku można zauważyć na Polesiu Lubelskim i Podlasiu, ponieważ na tych obszarach znajduje się dużo łąk, bagien i torfowisk. Są to dla nich wymarzone tereny do żerowania. Bociany białe znamy jako symbol szczęścia i zwiastun wiosny. Nie są to jednak ptaki, które możemy kojarzyć z lasem, w przeciwieństwie do spokrewnionych z nimi bocianów czarnych – wyjaśnia naczelnik Wydziału Ochrony Lasu RDLP w Lublinie Dariusz Piasecki.

Zdarza się spotkać na naszych polach bociany czarne, są jednak dużo rzadszym gatunkiem. Odrobinę mniejsze, przylatują ok. 2 tygodni później, ale odlatują w podobnym czasie co białe. Populacje lęgową bocianów czarnych szacuje się na 1,4-1,6 tys. par (13% europejskiej populacji). W naszym kraju wybierają wschodnią część Polski.

–Gniazdują w lasach liściastych i mieszanych, położonych w bliskim sąsiedztwie obszarów podmokłych. Penetrują cieki i zbiorniki wodne w poszukiwaniu pożywienia. Na terenie Lasów Państwowych są wyznaczone strefy ochronne miejsc lęgowych, obejmujące drzewa, na których są usytuowane bocianie gniazda, i ich najbliższe otoczenie. W ostatnich latach notujemy nieznaczną tendencję spadkową tego gatunku, niemniej jednak jego kondycję należy uznać za stabilną – ocenia naczelnik Piasecki.

Źródło: lasy.gov.pl

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3