https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pająkowski: Gdzie mogę sprzedać dobrą gęś?

(aga)
Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie- Nie mamy zamrażarek, dlatego szukam sklepu, gdzie będziemy mogli sprzedać 50 mrożonych gęsi.
Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie- Nie mamy zamrażarek, dlatego szukam sklepu, gdzie będziemy mogli sprzedać 50 mrożonych gęsi. fot. Andrzej Bartniak
Kolejna akcja z gęsiną w roli głównej szykuje się u nas. Tym razem nie służy ona promocji gęsiny. Przeciwnie.

- Odpowiadam na natarczywe apele smakoszy, którzy kontaktują się ze mną w związku z rosnącą popularnością gęsi - wyjaśnia Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie, gdzie gęś debiutowała w roli reklamowego smaku regionu. - Udało mi się załatwić pięćdziesiąt dobrych, mrożonych sztuk. Mogę je sprzedać za maksymalnie 15 zł za kilogram, ale do tego potrzebuję sklepu. Najlepiej w Świeciu.
Chodzi o zamrażarki, których Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły nie ma w swojej siedzibie: Starym Młynie w Grucznie. - Jeżeli ktoś ma ochotę na współpracę, proszę o kontakt - apeluje Pająkowski.
Zapowiada też dla naszych Czytelników kolejne trzy książki z przepisami na gęsinę, polecanymi przez najlepszych kucharzy w Polsce. Ostatnio rozeszły się jak ciepłe bułki. Tym razem dostaną je osoby, które poprawnie odpowiedzą na pytanie: "Jak uwędzić półgęsek?" Odpowiedzi prosimy przysyłać do środy, na kartach pocztowych, pod adres "Gazeta Pomorska", ul. Wojska Polskiego 91, 86-100 Świecie.

Wyślij przepis

Znawcy tematu powinni też wiedzieć o konkursie na najlepszą potrawę z gęsi, ogłoszonym przez marszałka województwa. - Konkurs ma zasięg ogólnopolski. Okazało się jednak, że kujawsko-pomorska gęsina przekroczyła granice - mówi marszałek Piotr Całbecki. - Otrzymujemy w jej sprawie maile i zapytania, ostatnio z Czech. Nasza gęsina staje się więc kulinarnym hitem także na europejskich stołach.
Konkurs trwa do 10 grudnia. Nagrodą główną jest wycieczka zagraniczna ufundowana przez marszałka. Więcej informacji o zasadach zabawy na: [email protected].

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska