Co ważne, należy pamiętać, że także nie każde ciemne pieczywo będzie dla nas bezpieczne. Niektórzy producenci oszukują nas, dodając na przykład barwniki.
Sprawdzone zawsze najlepsze
Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę kupując chleb lub bułki? Po pierwsze najlepiej robić to w zaufanych piekarniach, takich z tradycjami, które cieszą się dużym wzięciem. Najbardziej zdrowym dla nas pieczywem jest to, w którym przeważa mąka żytnia i razowa. Takie pieczywo ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Poza tym nie zapycha nas, jak białe spulchnione pieczywo i na dłużej pozostawia nam uczucie sytości. Dłużej się trawi, jest także zazwyczaj twardsze niż białe pieczywo, dzięki temu zjadamy je wolniej, dłużej przeżuwając każdy kęs, przez co szybciej czujemy się syci. A to oznacza, że takiego chleba możemy zjeść mniej i będziemy najedzeni. Biały możemy jeść bez końca, a i tak będziemy głodni. Ciemne pieczywo jest też niezastąpione, gdy jesteśmy na diecie. Poprawia metabolizm i wspomaga odchudzanie. Do kromki takiego chleba z grubego przemiału wystarczy zjeść chudy twarożek z warzywami i śniadanie albo kolacja gotowe.
Białe nie znaczy niedobre
To, że ciemne, razowe i żytnie pieczywo jest dla zdrowia najlepsze, nie znaczy, że nie powinniśmy jeść białego. Unikajmy jednak chleba typu "tost". Ten właściwie jest przede wszystkim zapychaczem.
Białe pieczywo (chleb, bułki, rogaliki) jest na przykład zalecane w sytuacji, gdy jesteśmy chorzy i cierpimy dajmy na to na niestrawność. Biały chleb o wiele łatwiej się trafi i jest lekkostrawny.
Spróbujmy także sami upiec chleb - znajdźmy na początek łatwy i szybki przepis. A później odważniej eksperymentujmy.
Czytaj e-wydanie »