Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pikantna zupa marchewkowa to bomba witamin. Zobacz przepis na posiłek dodający wigoru. Popularny owoc podkreśli smak warzywa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa marchewkowa świetnie smakuje doprawiona ostrymi przyprawami np.: mielonym imbirem.
Domowa zupa marchewkowa świetnie smakuje doprawiona ostrymi przyprawami np.: mielonym imbirem. 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Zupa krem z marchewki to danie, które można jeść przez cały rok. Wiosną można przygotować go z młodej marchewki, a jesienią i zimą ze starszych korzeni. Smak tego popularnego warzywa znakomicie podkreśli dodatek soku pomarańczowego i szczypty mielonego imbiru. Zobacz prosty przepis na zupę krem z marchewki.

W skrócie

Najlepsza zupa marchewkowa łączy w sobie składniki słodkie, kwaśne i ostre. Świetnie sprawdza się zestawienie świeżego lub mielonego korzenia imbiru, pomarańczy oraz słodkiej marchewki o „ziemistym” aromacie. Do jej przygotowania polecane są szczególnie młode marchewki, które są delikatne i soczyste – wystarczy im krótki czas gotowania. Jeżeli chcecie, aby zupa była gęstsza, to można dodać do niej jednego ziemniaka lub batata pokrojonego w kostkę. Oto przepis na niezawodną zupę marchewkową.

Zupa krem z marchewki – prosty przepis z imbirem

Liczba porcji: dla 4-5 osób,
Czas przygotowania: 35 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • 1 cm świeżego kawałka korzenia imbiru lub łyżeczka mielonego,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 cebule,
  • 800 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 20 ml oleju, np. rzepakowego,
  • 20 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić dobrą zupę marchewkową?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i imbir trzeba umyć, obrać i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, a imbir zetrzeć na tarce o dużych oczach.
  2. Marchewki obrać, a następnie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Pomarańcze obrać, pozbawić pestek i zmiksować na jednolitą pulpę. Można też wycisnąć z niej sam sok.
  4. Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej i obsmażyć na nim cebulę aż do momentu zeszklenia.
  5. W garnku o grubym dnie roztopić masło, wsypać marchewkę i starty imbir. Całość należy przesmażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
  6. Do garnka trzeba wlać bulion warzywny i dodać zmiksowaną pomarańczę.
  7. Następnie trzeba gotować zupę marchewkową przez około 15 minut.
  8. Kolejnym krokiem jest dodanie wcześniej podsmażonej cebuli.
  9. Zupę z marchewki trzeba zmiksować przy pomocy blendera ręcznego na gładki krem.
  10. Pikantną zupę krem z marchewki trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  11. Zupę rozdzielić na talerze i udekorować posiekaną natką pietruszki.

Przyprawy do zupy marchewkowej

Do zupy z marchewki warto dodawać różnorodne przyprawy. Szczególnie warto dodać ostrego smaku, przyprawiając ją mieloną kurkumą, która dodatkowo wzmocni barwę dania. Wyrazistego smaku słonego oraz umami (czyli mięsnego lub bulionowego) dodaje także jasny sos sojowy.

Jeżeli lubicie łagodniejsze smaki, to do zupy krem z marchewki dodajcie wydrążone i pokrojone w kostkę jabłko. A miłośnicy ostrego smaku mogą sięgnąć po czosnek lub papryczkę chili.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pikantna zupa marchewkowa to bomba witamin. Zobacz przepis na posiłek dodający wigoru. Popularny owoc podkreśli smak warzywa - Strona Kuchni

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska