Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Planujesz grilla w majówkę? Podpowiadamy, co najlepiej wrzucić na ruszt

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Sezon grillowy uważamy za otwarty.
Sezon grillowy uważamy za otwarty. Nadesłane
Weekend majowy to idealny moment, aby zainaugurować sezon grillowy. Do tego 2 maja przypada Międzynarodowy Dzień Grilla.

Zanim jednak zorganizujemy ucztę w plenerze, warto przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad zdrowej sztuki grillowania.

Po pierwsze, nie pieczemy mięsa na żywym ogniu, ale na żarze. Aby uchwycić właściwy moment, należy obserwować węgielki – powinny pokryć się cienką warstwą popiołu.

Po drugie, dania grillujemy na tackach z głębokim rowkowaniem, gdyż bezpośredni kontakt mięsa z ogniem przyczynia się do wytwarzania szkodliwych dla zdrowia związków. Z kolei tłuszcz kapiący na żar wydziela intensywny zapach, który może być zarówno lubiany, jak i niechętnie wyczuwany w trakcie grillowania. Tacki rozwiązują oba te problemy.

Po trzecie, dbajmy o proporcje i kolejność w doprawianiu. Przed grillowaniem największą uwagę należy poświęcić przyrządzeniu marynat i odpowiedniemu doborowi przypraw, zapewniającymi gwarancję ulubionych smaków. Pamiętajmy, by mięso przed położeniem na ruszt grillowy przez kilka godzin marynowało się w lodówce, gdyż to właśnie marynata często decyduje o finalnym kulinarnym zwycięstwie. Dodatkowo, aby uzyskać jeszcze bogatszy smak mięs warto dorzucić do węgla gałązki ulubionych ziół, które zadziałają podobnie jak dodatki stosowane w tracie wędzenia, wzbogacając smak potraw.

Tradycyjnie albo bardziej nowocześnie

Gwiazdą każdego spotkania przy grillu bez wątpienia jest mięso. Do grillowania idealnie nadają się karkówka, schab, steki, udka czy piersi drobiowe.

Obok świeżego mięsa, na grillu możemy przyrządzić ulubione kiełbasy, nierzadko w nowej odsłonie. W poszukiwaniu nowych propozycji, naprawdę smacznych i wartościowych, należy zwracać uwagę na produkty wysokomięsne, pozbawione dodatku: fosforanów czy glutaminianu sodu. Podczas spotkań ze znajomymi warto wspólnie spróbować intrygujących połączeń smakowych, jak np. kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim. Warto też przypomnieć sobie o tradycyjnych polskich wyrobach takich jak kaszanka czy kiszka ziemniaczana np. firmy Gzella.

Na rynku pojawiła się też nowość - kaszanka w wersji meksykańskiej, bogato doprawiona suszonymi warzywami i papryką, bez dodatku hemoglobiny. Można ją nie tylko grillować czy zapiekać w folii z dodatkami. Będzie także doskonale smakować w postaci wegetariańskiego hot-doga – ze zrumienioną bułką, dużą ilością warzyw i domowym sosem.

Z sosem tzatziki smakuje najlepiej

Jakie sosy, dressingi i sałatki dobrać do grillowanego mięsa?

Aromatyczne mięso z grilla samo w sobie jest pyszne, ale zyskuje jeszcze bardziej w połączeniu z klasycznym sosem tzatziki i świeżymi ogórkami. Wcale nie trzeba być zaawansowanym mistrzem grilla, aby pokusić się o przygotowanie sałatki greckiej z fetą, domowego ketchupu czy sosu na bazie oliwy i świeżych ziół.

INFO Z POLSKI odc. 32 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju (21-27. kwietnia 2017)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska