https://pomorska.pl
reklama

Polacy są w toku kuchennych rewolucji. Można na tym zbić fortunę

Zbigniew Biskupski AIP
Karolina Misztal/Polska Press
Jedni ulegli fetyszowi diety. Inni chcą imponować oryginalnymi potrawami rodzinie i znajomym. A jeszcze inni korzystają po prostu z bogactwa produktów z całego świata, które napływają do Polski, bo przysmaki kuchni śródziemnomorskich, azjatyckich czy meksykańskiej sprzedają się jak niegdyś ciepłe bułeczki. A tam gdzie nowy i niezaspokojony popyt, tam dostawcy frykasów zbijają fortunę na handlu. Swoje potrafią też zarobić - bezinwestycyjnie - blogerzy, którzy przejęli rolę promotorów nowego biznesu.

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami.

W naszym kraju nie brakuje miłośników gotowania, a także dobrego jedzenia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, a także chcemy się zdrowo odżywiać.

Polacy są w toku kuchennych rewolucji. Można na tym zbić fortunę
Wojciech Matusik/Polska Press

Poznawanie najróżniejszych zakątków świata poprzez potrawy, a także ogromna satysfakcja, gdy danie smakuje gościom, to tylko niektóre powody, dla których Polacy lubią gotować.

Nie każdy jednak posiada odpowiednie umiejętności, dzięki którym potrawa zachwyca wyglądem i smakiem.

Programy kulinarne opanowały polskie stacje telewizyjne

Najlepsi kucharze z Polski, jak i z zagranicy, a także znani i lubiani krok po kroku przedstawiają, w jaki sposób można stworzyć danie, które zachwyci bliskich. Przybliżają widzom kuchnię regionalną, śródziemnomorską, a niekiedy orientalną. Prowadzący gotują w studio, w plenerze, przemierzają dziesiątki kilometrów, aby przygotować potrawę ze składników, których nie można otrzymać w kraju. Opowiadają o zwyczajach, kulturze, ciekawych produktach, a niekiedy o historii danego kraju. Uczą Polaków gotować, a także pokazują, że gotowanie może być przyjemne i sprawia wiele radości.

Blogi kulinarne opanowały internet

Znajdziemy w nich nie tylko pomysły na ciekawe dania, ale także sposoby na ich przyrządzenie. Autorzy dzielą się swoja pasją do gotowania i inspirują do przygotowywania oryginalnych potraw. – Blogi prowadzą ludzie, którzy często rezygnują z pracy, aby w pełni oddać się zajęciom, w którym mogą się spełniać i które sprawiają im radość. Gotują z największymi polskimi kucharzami, a także angażują się w wydarzenia poświęcone gotowaniu. Chętnie testują sprzęty kuchenne, dzięki czemu można być na bieżąco z rynkowymi nowościami – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped.

Gotuj publicznie na żywo

Programów o gotowaniu typu reality show w Polsce nie brakuje. Uczestnicy biorący udział w tego typu programach, walczą o zdobycie pierwszego miejsca i tytuł mistrza. Młodzi kucharze, często amatorzy zmagają się nie tylko z czasem, ale także z składnikami, których nie znają oraz dużą konkurencją. Dokładają wszelkich starań, aby ich danie było perfekcyjne, zachwyciło jury i pozwoliło przejść do kolejnego etapu. Bez względu na formułę programu oraz to, czy uczestnicy rywalizują w pojedynkę lub grupowo, wydarzeniu towarzyszą wielkie emocje. Odznaczają się kreatywnością, odwagą, jak również brakiem ograniczeń, dlatego warto brać z nich przykład tworząc własne potrawy.

Nastał szał na gotowe zestawy do gotowania

Warto również być otwartym na ciekawe rozwiązania, takie jak np. coraz popularniejsze w Polsce zestawy do samodzielnego przygotowania dań, które w USA i Niemczech robią zawrotną karierę.

– W zestawie otrzymujemy świeże, dokładnie odmierzone składniki wraz z przepisem na konkretne danie. Otrzymane produkty wystarczy pokroić i połączyć zgodnie z otrzymanym przepisem. Takie zestawy wyręczają z robienia zakupów i stania w długich kolejkach. Idealnie więc wpisują się w oczekiwania konsumentów związane z dzisiejszym, dość szybkim tempem życia – tłumaczy Borys Baran z JustChopped.

JustChopped to firma oferująca gotowe zestawy składników wraz z przepisem do samodzielnego przygotowania.
Zestawy pozwolą na przygotowanie oryginalnej potrawy bez robienia zakupów, a także szukania przepisów w internecie.
Kulinarna rewolucja trwa w najlepsze i… każdy może do niej dołączyć i niemal każdy może na niej zarobić!

Może zaciekawią Cię te artykuły? Kliknij

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
i udają że to jest super a cwaniactwo liczy mamonę i śmieje się z głąbów. W PRL używało się własnych szarych komórek i robiło się smakowe cudeńka, dziś nie wiadomo po co jeszcze sprzedaje się tą chemię w takiej postaci by przypominała dawniejsze warzywa, owoce, pieczywo itp. kiedy wiadomo, że w miarę normalne produkty są dostępne cenowo tylko dla kapitalistycznych burżujów. wystarczyłaby pasta smakowa i przynajmniej głąby nie robiłyby z siebie matołow udając że dorównują wyzyskiwaczom.

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska