Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polska wołowina - wołowina z przyszłością. I Forum Sektora Wołowiny

oprac. AGW
nadesłane
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zorganizowało I Forum Sektora Wołowiny. Spotkały się zakłady przetwórcze, organizacje branżowe, hodowcy, handlowcy oraz instytucje rządowe. Rozmawiali o aktualnej sytuacji sektora i możliwości jego rozwoju.

- Nie ma powodu, żeby polska wołowina nie miała być najlepsza w Europie. Nasz eksport jest na poziomie Kanady, która zajmuje 7. pozycję w światowych rankingach. Jednak ciągle mamy problem niskiej ceny uzyskiwanej za wołowinę, która jest znacznie poniżej europejskiej średniej. To z pewnością jedno z naszych wyznań na kolejne lata - mówił Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM, gospodarz spotkania.

Uczestnicy zwrócili uwagę na potrzeby współczesnego konsumenta, który chce produktu atrakcyjnego i łatwego w przygotowaniu, do tego w przystępnej cenie. Dlatego branża wołowa powinna poszukiwać nowych sposobów na wyróżnienie się na rynku i kreowanie mody na to mięso w Polsce.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Jednym z istotnych zadań jest podnoszenie opłacalności produkcji i konkurencja na rynku światowym przez potwierdzoną systemami jakość. Wyzwanie stanowi obecnie zdobywanie rynków muzułmańskich.
Zapowiedzieli dążenie do zmiany prawa w zakresie uboju.

Kolejny ważny wniosek z I Forum Sektora Wołowiny to współpraca nauki z praktyką i prowadzenie badań nad rozwiązywaniem aktualnych problemów dla zwiększenia skali innowacyjności w poprawie efektywności, marketingu, konkurencyjności.

Forum składało się z sesji panelowych i części warsztatowej. Rozmowy dotyczyły m.in.: wsparcia sektora wołowiny ze strony państwa, potrzeby wzmocnienia współpracy nauki z przemysłem, dokonywania zmian w łańcuchu dostaw i w systemie standaryzacji elementów wołowych.

Forum Rolnicze Gazety Pomorskiej - specjalistyczne wykłady, informacje merytoryczne oraz dyskusje panelowe.

Prelekcję miał ekspert do spraw jakości - Rod Polkinghorne. Specjalista MSA (Meat Standard Australia). Przedstawił sprawozdanie z audytu przeprowadzonego w polskich zakładach w ramach projektu naukowego ProOptiBeef prowadzonego przez Zrzeszenie w ramach konsorcjum z SGGW w Warszawie i UWM w Olsztynie.

W czwartek 9 października odbędzie się II międzynarodowa konferencja poświęcona eksportowi towarów rolno-spożywczych do Francji. Wezmą w niej udział eksperci z Francji, Belgii oraz Luksemburga.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska