- Nie ma powodu, żeby polska wołowina nie miała być najlepsza w Europie. Nasz eksport jest na poziomie Kanady, która zajmuje 7. pozycję w światowych rankingach. Jednak ciągle mamy problem niskiej ceny uzyskiwanej za wołowinę, która jest znacznie poniżej europejskiej średniej. To z pewnością jedno z naszych wyznań na kolejne lata - mówił Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM, gospodarz spotkania.
Uczestnicy zwrócili uwagę na potrzeby współczesnego konsumenta, który chce produktu atrakcyjnego i łatwego w przygotowaniu, do tego w przystępnej cenie. Dlatego branża wołowa powinna poszukiwać nowych sposobów na wyróżnienie się na rynku i kreowanie mody na to mięso w Polsce.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Jednym z istotnych zadań jest podnoszenie opłacalności produkcji i konkurencja na rynku światowym przez potwierdzoną systemami jakość. Wyzwanie stanowi obecnie zdobywanie rynków muzułmańskich.
Zapowiedzieli dążenie do zmiany prawa w zakresie uboju.
Kolejny ważny wniosek z I Forum Sektora Wołowiny to współpraca nauki z praktyką i prowadzenie badań nad rozwiązywaniem aktualnych problemów dla zwiększenia skali innowacyjności w poprawie efektywności, marketingu, konkurencyjności.
Forum składało się z sesji panelowych i części warsztatowej. Rozmowy dotyczyły m.in.: wsparcia sektora wołowiny ze strony państwa, potrzeby wzmocnienia współpracy nauki z przemysłem, dokonywania zmian w łańcuchu dostaw i w systemie standaryzacji elementów wołowych.
Prelekcję miał ekspert do spraw jakości - Rod Polkinghorne. Specjalista MSA (Meat Standard Australia). Przedstawił sprawozdanie z audytu przeprowadzonego w polskich zakładach w ramach projektu naukowego ProOptiBeef prowadzonego przez Zrzeszenie w ramach konsorcjum z SGGW w Warszawie i UWM w Olsztynie.
W czwartek 9 października odbędzie się II międzynarodowa konferencja poświęcona eksportowi towarów rolno-spożywczych do Francji. Wezmą w niej udział eksperci z Francji, Belgii oraz Luksemburga.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców