Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego od 12 lat promuje polskie produkty żywnościowe i rodzimą przedsiębiorczość. Nagradza się wyłącznie wyroby smaczne i zdrowe, a więc wysokiej jakości.
W ostatniej rywalizacji wzięło udział 135 firm, produkujących i przetwarzających żywność. Kapituła konkursu, reprezentowana w głównej mierze przez naukowców, przyznała 46 z nich, tytuł Polski Producent Żywności 2008.
W tym gronie znalazły się trzy firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, w tym dwie z powiatu inowrocławskiego. W kategorii firm nominowanych przez kapitułę wojewódzką, laureatem został InstytutZootechniki Państwowy Instytut Badawczy - Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej - za wędzonka kołudzkiego. Jest to ser parzony i wędzony, wytwarzany z mleka owczego. Natomiast w kategorii członków klubu PPŻ -Cykoria SA w Wierzchosławicach - za Śnieżkę, czyli kremową śmietankę błyskawiczną.Nasi wytwórcy mają prawo stosowania znaku towarowego "Polski Producent Żywności.