169 podmiotów sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Smak, zapach, wygląd, w tym barwa i konsystencja? Jeśli chodzi o ocenę organoleptyczną, skontrolowano 288 partii - w żadnym przypadku nie stwierdzono nieprawidłowości.
- Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym - podaje Inspekcja.
Warto wiedzieć również: Schabowy podrożeje, bo świnie wreszcie wyszły z cenowego dołka
Sporo do życzenia pozostawiało oznakowanie - w przypadku 391 partii, stwierdzono bowiem 77 nieprawidłowości (19,7%). Czego dokładnie dotyczyły zastrzeżenia?
- braku wskazania gatunku mięsa
- stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami
- braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego
- stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k)
Źródło informacji: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
