Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pompowane wodą mięso. Inne triki, które wyłapali kontrolerzy?

Strefa AGRO
123RF
Pod lupę wzięto 99 sklepów i 70 producentów - znamy efekty kontroli jakości handlowej mięsa, które czekało na konsumentów. Niestety, nie zabrakło nieprawidłowości.

169 podmiotów sprawdziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Smak, zapach, wygląd, w tym barwa i konsystencja? Jeśli chodzi o ocenę organoleptyczną, skontrolowano 288 partii - w żadnym przypadku nie stwierdzono nieprawidłowości.

- Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 315 partiach, z czego 48 zakwestionowano (15,2%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym - podaje Inspekcja.

Warto wiedzieć również: Schabowy podrożeje, bo świnie wreszcie wyszły z cenowego dołka

Sporo do życzenia pozostawiało oznakowanie - w przypadku 391 partii, stwierdzono bowiem 77 nieprawidłowości (19,7%). Czego dokładnie dotyczyły zastrzeżenia?

  • braku wskazania gatunku mięsa
  • stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami
  • braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego
  • stosowania niezrozumiałych skrótów (np. b/k)

Źródło informacji: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska