Schabowy podrożeje, bo świnie wreszcie wyszły z cenowego dołka. Niestety pasze są wciąż drogie

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Świń na rynku jest mniej, bo opłacalność produkcji była kiepska
Świń na rynku jest mniej, bo opłacalność produkcji była kiepska pixabay.com/webandi
Producentom trzody chlewnej powraca optymizm, bo stawki w skupie tuczników doszły do ok. 5 złotych za kilogram żywca. Do pełni szczęścia brakuje tańszych pasz, ale na obniżenie kosztów produkcji na razie nie ma co liczyć.

- W minionym tygodniu sprzedawałem tuczniki po 4,60 zł/kg w wadze żywej, teraz pośrednik oferuje 4,90 zł - mówi Jarosław Saldat, rolnik z Dworzyska (pow. świecki).

Tradycyjne dania na Wielkanoc

Przypomnijmy, że jeszcze w styczniu br. zakłady masarskie oferowały zaledwie 3,10-3-20 zł za kilogram tucznika w wadze żywej (kl. 1). Niektórzy pośrednicy skupowali takie świnie nawet poniżej 3 zł/kg.

Wzrósł popyt na świnie

Zdaniem Aleksandra Dargiewicza z Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej znowu pojawił się optymizm wśród rolników. Twierdzi, że zmniejszona podaż żywca wieprzowego spotkała się ze wzrostem zainteresowania i popytu na wieprzowinę na rynkach wielu krajów europejskich. Zauważa, że ceny skupu tuczników w 9 tygodniu wzrosły zdecydowanie od 3 do 10 centów w przeliczeniu na wartość tuszy (np. w Belgii, Hiszpanii, Francji). Poza tym spada waga ubojowa w krajach unijnych.

Zwykle przed świętami Wielkiejnocy ceny w skupie rosły, jednak tym razem skala podwyżek jest zaskoczeniem nawet dla producentów trzody.

Dargiewicz dodaje, że krajowe zakłady mięsne coraz bardziej konkurują o surowiec, a wzrost ceny prawdopodobnie spowodowany jest mniejszym importem prosiąt z Danii pod koniec 2020 r.

Szczepienia dają nadzieje producentom tuczników

Mniejsza podaż żywca może wiązać się także z wolniejszymi przyrostami zwierząt podczas mroźnej zimy i z tym, że niektórzy producenci trzody wstrzymują się ze sprzedażą (licząc na kolejne wzrosty cen), co napędza podwyżki.

To też może Cię zainteresować

Zdaniem Dargiewicza średnia cena tuczników skupowanych w wadze żywej wynosi 4,90 zł/kg, a w klasie E tuczniki są skupowane po ok. 6,50 zł/kg.

Jak wynika z notowań Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w tym tygodniu za kg tucznika w wadze żywej oferowano nawet 5,20 zł.

Czy po świętach ceny w skupie nie spadną? - Jestem optymistą - mówi Dargiewicz. - Nadzieję daje także to, że coraz więcej osób jest zaszczepionych, więc odbuduje się rynek HoReCa. Poza tym rozpocznie się sezon grillowy i turystyczny. Ludzie są zmęczeni pandemią, będą chcieli odpocząć np. na działkach, przy grillu.

To też może Cię zainteresować

- Oby jeszcze tylko koszty produkcji nam spadły - dodał rolnik z Dworzyska. - Pasze są bardzo drogie! Szczególnie śruta sojowa bije rekordy cenowe.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie