www.pomorska.pl/inowroclaw
Więcej informacji z Inowrocławia znajdziesz na stronie www.pomorska.pl/inowroclaw
Pani Alicja mimo licznych obowiązków domowych, znajduje czas na własną aktywność. Jest członkiem zespołu śpiewaczego przy Klubie Seniora "Wrzos", a od grudnia ubiegłego roku, przewodniczącą, reaktywowanego Koła Gospodyń Wiejskich. W wolnych chwilach zajmuje się haftem kujawskim. Gotowanie i pieczenie to dla niej przyjemność. Znają jej kuchnię najbliżsi i grono przyjaciół.
Nasza bohaterka nie wyobraża sobie, aby w zimowym menu zabrakło dyni. W piwnicy wśród innych warzyw zgromadziła dorodne okazy tego warzywa, które czekają na przerobienie na smaczne potrawy i przetwory.
Oprócz babcinych przepisów, jak zupa z dyni na mleku z golcami, nagusami czy śpiewakami, pani Alicja serwuje dziś potrawy z zapomnianego warzywa według własnej nuty smakowej. A oto niektóre jej przepisy.
Ugotować: na bulionie drobiowym 0.3 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę, 3 ziemniaki, 1 marchew i 1 pietruszkę, 3-4 brukselki przekrojone na pół. Zeszklić 1 cebulę na złoto i dodać do wywaru. Gotować 20 minut. Część zupy można zmiksować, a następnie zaprawić zahartowaną śmietaną i doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, imbirem i przyprawą do zup "Maggi".
Przepis na placuszki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach 0,6 kg dyni, 0,4 kg ziemniaków. Dodać 2 jaja, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 5 dkg uprażonych na sucho pestek z dyni, z 1 cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, sól, pieprz. Po czym wyrobić ciasto i smażyć na 1 łyżce oleju. Podawać z jogurtem, śmietaną, cukrem.