Wszyscy jesteśmy teraz zabiegani, ale miejmy nadzieję, że w święta, gdy już wszystko zostanie upieczone, ubrane, ułożone znajdzie się czas na chwile głębszej refleksji, bo przecież o to chodzi.
Na taką chwilę refleksji, świąteczne życzenia, wspólne śpiewanie kolęd był czas w trakcie wigilijnej kolacji w świetlicy w Czołowie. Mieszkańców gminy Radziejów zaprosili na nią samorządowcy.

Takich spotkań w powiecie radziejowskim było wiele - w Osięcinach, Radziejowie, Piotrkowie Kuj., Dobrem, Bytoniu, Topólce. Wigilijne kolacje dla osób samotnych, starszych - to także tradycja ojców franciszkanów z radziejowskiego klasztoru.
Przy organizacji najbardziej aktywne są panie z kół gospodyń wiejskich, podtrzymujące nie tylko świąteczne, ale też kujawskie tradycje.

Po tym względem świetnie spisała się ekipa z Zespołu Szkół w Przemystce.
Anna Kaźmierczak i Wioletta Staniszewska uczennice Technikum Żywienia odniosły sukces w dwuetapowym konkursie kulinarnym „Wigilia w mieście, a na wsi”. Dziewczęta wykonały dwie potrawy wigilijne: śledź pod pierzynką i roladki z karpia w sosie żurawinowo-cytrusowym.
Polecamy również:** Występy, opłatek. Wigilijne spotkanie w Lutowie [zdjęcia]**
Organizatorem konkursu kulinarnego był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który zaprosił do konkursu uczniów techników żywienia z województwa kujawsko-pomorskiego. Etap drugi konkursu przeprowadzono w Bydgoszczy.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Komisja konkursowa brała pod uwagę zgodność tematyczną, stopień trudności wykonania, smak, aranżację potrawy, prawidłowy dobór składników, ergonomię i czystość stanowiska.
Podczas konkursu uczestnicy odpowiadali na pytania zadawane przez jury oraz byli obserwowani przez publiczność. Konkurs przysporzył dziewczętom wiele emocji, wrażeń i mobilizacji. Anna i Wioletta zostały nagrodzone grillami elektrycznymi i dyplomami.
Opiekunką uczennic jest Anna Paczkowska.