Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Promocje w Charzykowach

(bn)
Od lewej Bogdana Trzeciak, Zbigniew Łapiński z  restauracji "Dragon", Jerzy Adam Zych oraz Zofia  Zych.
Od lewej Bogdana Trzeciak, Zbigniew Łapiński z restauracji "Dragon", Jerzy Adam Zych oraz Zofia Zych. Aleksander Knitter
W czwartek w ośrodku "Kaszub" w Charzykowach można było posmakować ciszek w wersji dla bogatych i ubogich. Regionalne potrawy z ziemniaka przypadły do gustu restauratorom, a pomysł Starostwa Powiatowego chwycił, bo niedługo pojawią się one na restauracyjnych stołach.

     Przepisy na ciszki są pilnie strzeżone. Bogatszą wersję sporządziła jedna ze starszych mieszkanek Pawłowa, gm. Chojnice, która nie chciała zdradzić swego nazwiska.
     - Nie mamy się czego wstydzić - mówi Bogdana Trzeciak, koordynatorka kulinarnych promocji. - Kaszubskie potrawy są świetne, a uczniów, którzy potrafią je wykonać, chętnie przyjmują do pracy w całej Polsce. Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 zaserwowali piernik, a goście nie mogli uwierzyć, że i on jest z ziemniaka.
     Restauratorzy także są zachwyceni regionalnymi potrawami. - Przyjeżdżają do nas ludzie z różnych stron i pytają o typowe kaszubskie potrawy - mówi Jerzy Adam Zych właściciel ośrodka wypoczynkowego "Psia Góra". - Trzeba im dać szansę, żeby mogli ich spróbować.
     Okazuje się, że ziemniak dobrze podany ma niesamowity smak. - Regionalne potrawy zaczynamy wprowadzać i do naszej kuchni - mówi Zbigniew Łapiński z restauracji "Dragon".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska