Po obiedzie zostały ziemniaki? Można z nich zrobić kopytka albo knedle. Kawałek wędliny i cukinii po dodaniu przecieru pomidorowego może być podstawą pysznego leczo. To pierwsze z brzegu przykłady.
Każdy, kto należy do KGW, może przesłać do 17 maja 2020 r. przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. - Zachęcamy do przesłania nam swojego przepisu kulinarnego, przyrządzenia z niego potrawy i wykonania zdjęcia, abyśmy mogli pokazać je światu – mówi Karol Krajewski, dyrektor Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Konkurs pod patronatem ministra rolnictwa, ma na celu:
- popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności
- kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię, poprzez korzystanie z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych
- popularyzacje przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów
Instytut przypomina: "Od zamierzchłych czasów okres wczesnej wiosny stanowił niemałe wyzwanie w gospodarstwach domowych. Gdy zaczynało brakować żywności, spiżarnie świeciły pustkami, a ziemia nie wydała jeszcze plonów, potrawy przyrządzano z tego, co zostało. Nie marnowano żywności, a każdy okruch był na wagę złota. Zapobiegliwe gospodynie domowe czyniły więc co mogły, aby z ubiegłorocznych zapasów żywności wykarmić rodzinę".
Ocenie konkursowej będą podlegać:
- oryginalność przepisu,
- wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu
- jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Nagroda główna to 1 tys. zł oraz umieszczenie zdjęcia, przepisu i sylwetki autora w kolejnej edycji wydawnictwa „Kanon Kuchni Polskiej”. Więcej informacji i regulamin można znaleźć na stronie organizatora: folkodnowa.pl
Przednówek, czyli okres, zanim pojawią się nowe plony z przydomowych ogródków i pól, dziś został nieco zapomniany. Problem braku żywności na ogół nie dotyka rozwiniętych gospodarczo społeczeństw. "Pojawił się natomiast problem nadmiaru żywności i jej marnowania. Ma on wymiar ekonomiczny, kulturowy i ekologiczny. Obecnie stan epidemii ogranicza naszą mobilność i zmusza nas do robienia zakupów rzadziej, ale większych. Stąd, gdy w lodówce zaczyna brakować produktów, pojawia się problem, jak ugotować smaczne danie z tego co zostało… Dzięki Konkursowi poznamy przepisy, które urozmaicą nasz jadłospis i uchronią przed marnotrawstwem żywności", wyjaśnia Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Uczestnikami konkursu na przepis na dania z resztek mogą być osoby pełnoletnie należące do Kół Gospodyń Wiejskich. Przepisy kulinarne i zdjęcia należy nadsyłać w formie elektronicznej na adres e-mail: [email protected]. Każde zgłoszenie należy wysłać wraz z informacją zawierającą imię i nazwisko, osoby dokonującej zgłoszenia i dane Koła Gospodyń Wiejskich, do którego należy.
