Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty PRZEPIS NA MAZUREK wielkanocny. Co ma mazurek do Mazura?

opr. ES
Wielkanocna baba strojna być nie musi, ale mazurek... Wszak ma być nie tylko rekompensatą za kulinarną wstrzemięźliwość podczas Wielkiego Postu, ale też być klejnotem świątecznego stołu. Podajemy sprawdzony przepis na tradycyjny mazurek.

Wśród sztandarowych przysmaków polskiej kuchni wielkanocnej jest mazurek - tradycyjnie, niskie, słodkie ciasto. Klasyczny mazurek ma kształt prostokąta, rozmiary kartki z zeszytu, jest nieprzyzwoicie pyszny i bogato przystrojony. Mówi się, że na nasze stoły trafił w XVII wieku, aż z dalekiej Turcji.

Polecamy również:**Przepis na babkę wielkanocną. Tak to ciasto robiły nasze mamy i babcie**

Podstawa mazurka to kruche ciasto, które odpowiednio dekorujemy. Pomysłów na masę jest wiele. Od czekoladowej czy orzechowej, po pomarańczową i morelową, skończywszy na konfiturze różanej lub wiśniowej.

Mazurek doceniamy tym bardziej, że raczymy się nim tylko raz w roku. Mamy dla Was wyjątkowo prosty i szybki przepis - podejmiecie wyzwanie?

Prosty PRZEPIS NA MAZUREK wielkanocny. Co ma mazurek do Mazura?
pixabay.com

Składniki - czego potrzebujemy do zrobienia mazurka?

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (jedna czwarta szklanki)
  • kajmak w puszce
  • dekoracje: migdały, suszone owoce, lukier, kandyzowane plastry pomarańczy, posiekane orzechy, starta biała czekolada

Nazwa mazurek pochodzi najprawdopodobniej od słowa Mazur (kiedyś mieszkaniec Mazowsza), a wzięła się z dużej popularności ciasta w tym regionie.

Mazurek wielkanocny. Jak zrobić mazurek?

Mąkę, masło i cukier zagniatamy, po czym jednolitą masę - zawiniętą w folię spożywczą - wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu, chwytamy za wałek. Wyklejamy ciastem formę (pozostawmy wyższe boki). Nakłuwamy widelcem środek. Umieszczamy w piekarniku, gdzie mazurek piecze się w temperaturze 160 stopni przez około 20-25 minut (do złotego koloru). Wyjmujemy i studzimy - ostrożnie. Umieszczamy na cieście masę kajmakową. Teraz uruchamiamy wyobraźnię, i zdobimy wedle uznania.

Wskazówki:

  • jeśli nie przepadacie za zbytnią słodyczą, możecie przełamać smak mazurka dodając ... solone orzeszki
  • do masy kajmakowej można dodać dwie łyżki śmietany 12%

Powiatowa wystawa stołów wielkanocnych 2018 w Baruchowie:

Sprawdź też:**Tradycyjny mazurek wielkanocny Magdy Gessler (przepis)**

Prosty PRZEPIS NA MAZUREK wielkanocny. Co ma mazurek do Mazura?
Magda Kołodziejska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska