Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekonaj się co jest nasze i dobre. Wybierz się w niedzielę do hali Łuczniczka na targi

red
O przyznaniu tytułu najlepszej restauracji zdecydują swoimi głosami wszyscy odwiedzający bydgoskie targi Produktów Regionalnych
O przyznaniu tytułu najlepszej restauracji zdecydują swoimi głosami wszyscy odwiedzający bydgoskie targi Produktów Regionalnych FOT. FILIP KOWALKOWSKI
W niedzielę, 8 grudnia (w godz. 11.00-19.00), zapraszamy do bydgoskiej hali Łuczniczka na targi Produktów Regionalnych.

Półgęski, czyli wędzone gęsie piersi, to produkt znany na Pomorzu od wieków. Tradycja ich wytwarzania zachowała się zwłaszcza w Borach Tucholskich i do dziś jest kontynuowana w wielu gospodarstwach. Półgęsek ma kształt walca obleczonego skórą gęsią. Specjalny sposób wytwarzania, z leżakowaniem mięsa, peklowaniem i wędzeniem, powoduje, że ma on niepowtarzalny zapach i smak.
Produkty regionalne i tradycyjne cieszą się wciąż rosnącą popularnością. Są odpowiedzią na masową produkcję, na szybkie jedzenie spożywane w biegu, czyli na popularne zwłaszcza wśród młodzieży fast foody.

Coraz uważniej też jako konsumenci wybieramy produkty spożywcze podczas zakupów w sklepach. Czytamy etykiety, zwracając uwagę na skład i producenta. Zaczynamy cenić te produkty, której bazują na najlepszych składnikach i najlepszych recepturach. Dodatkowym atutem staje się zaś lokalne pochodzenie producenta.

W tej nowej konsumenckiej rzeczywistości nie dziwi zatem rosnące zainteresowanie takimi wydarzeniami jak organizowane w Bydgoszczy Targi Produktów Regionalnych.

Termin, w którym odbędzie się ich tegoroczna edycja ma w sobie dodatkowy atut. 8 grudnia bowiem możemy już zrobić część spożywczych zakupów na święta lub na świąteczne smakowite upominki. Na targach w Łuczniczce będzie można nabyć m.in. aromatyczne kawy w przeróżnych smakach, pyszne pasztety, pierogi czy sery. Będzie można również spotkać się i porozmawiać z sommelierami i piwowarami, którzy odpowiedzą na nurtujące odwiedzających targi pytania i doradzą jak wybrać idealne trunki.
Podczas targów odbędzie się również XII edycja konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Tym razem najlepsze produkty wybierze jury. Do współpracy w roli jurorów zaproszeni zostali najlepsi szefowie kuchni z naszego regionu:

- Rafał Godziemski - właściciel restauracji Bistro at Home by Rafał Godziemski, pasjonat gotowania i walorów estetycznych dań.
- dr Józef Sadkiewicz - adiunkt UTP na Wydziale Technologii Żywności i Inżynierii Chemicznej. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza.

- Krzysztof Bielawski - szef kuchni restauracji Jatki 6 z tytułem Gault & Millau „Młody talent 2016 - region północny” oraz „Kucharz Młody Talent 2015” przyznanym przez Poland 100 Best Restaurants.

- Marcin Szukaj - szef Restauracji Kuchnia by Marcin Szukaj oraz Bulwar Bistro, członek Zarządu Euro-Toques Polska. Laureat licznych prestiżowych konkursów kulinarnych, m.in. Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych czy Primerba Cup.
Zwycięzcy zostaną ogłoszeni na koniec imprezy i otrzymają pamiątkowe statuetki oraz Certyfikat Jakości „Nasze Dobre” - znak jakości, którym można posługiwać się przez rok.
Ważna rolę odegrają również wszyscy którzy odwiedzą targi. To w wyniku ich głosowania zostanie przyznana Nagroda Publiczności dla najlepszej restauracji.

Przekonaj się co jest nasze i dobre. Wybierz się w niedzielę do hali Łuczniczka na targi
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska