Tylko teraz mogą Państwo wygrać warsztaty kulinarne prowadzone przez twórce tego przepisu! Więcej o konkursie tutaj: Konkurs
Przepis na czerninę: Składniki:
- porcja rosołowa z gęsi,
- skrzydełka,
- szyja,
- wątroba,
- serce,
- żołądek,
- Włoszczyzna (marchew x2, korzeń pietruszki x2, cebula x2, czosnek główka x1, por x1 ),
- krew gęsia 150 ml,
- rodzynki 60g,
- suszone morele 60g,
- suszone śliwki 60g,
- mąka pszenna 30g,
- sól, pieprz, cukier - do smaku
- majeranek,
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.
Przygotowanie:
Czyścimy wstępnie korpus, skrzydełka, szyję gęsi, żołądek, wątrobę oraz serce dokładnie myjemy i osuszamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy włoszczyznę, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie produkty przekładamy do garnka z mięsem. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy do minimum źródło energii i pozwalamy na spokojne gotowanie wywaru pod przykryciem od czasu do czasu zbierając szumówką powstające szumowiny. Z gotowego wywaru wyjmujemy wszystkie składniki, odkładając marchewkę do osobnego pojemnika. Wywar cedzimy, przelewamy do garnka, dodajemy wcześniej ugotowane podroby i doprowadzamy do wrzenia. Suszone owoce i ugotowaną marchewkę kroimy na mniejsze części i wraz z rodzynkami dodajemy do wywaru. W osobnej misce mieszamy krew z octem i dosypujemy mąkę pszenną. Krew hartujemy bulionem. Zdejmujemy wywar ze źródła energii i powoli przelewamy wcześniej przygotowaną krew z mąką energicznie całość mieszając. Przyprawiamy do smaku używając sól, pieprz, cukier, majeranek i ocet. Doprowadzamy do zagotowaniu i otrzymujemy gotową czerninę z gęsi.
Smacznego!