Przepis na czarninę z kujawsko - pomorskiej gęsi | Robert Makłowicz, Piotr Całbecki

Materiał partnera zewnętrznego Zaktualizowano 
Idealna, lokalna czernina na Świętego Marcina, przygotowana przez znakomitego kucharza - Pana Roberta Makłowicza!

Tylko teraz mogą Państwo wygrać warsztaty kulinarne prowadzone przez twórce tego przepisu! Więcej o konkursie tutaj: Konkurs

Przepis na czerninę: Składniki:
- porcja rosołowa z gęsi,
- skrzydełka,
- szyja,
- wątroba,
- serce,
- żołądek,
- Włoszczyzna (marchew x2, korzeń pietruszki x2, cebula x2, czosnek główka x1, por x1 ),
- krew gęsia 150 ml,
- rodzynki 60g,
- suszone morele 60g,
- suszone śliwki 60g,
- mąka pszenna 30g,
- sól, pieprz, cukier - do smaku
- majeranek,
- ocet jabłkowy
- 1 łyżka,
- liść laurowy,
- ziele angielskie.

Przygotowanie:

Czyścimy wstępnie korpus, skrzydełka, szyję gęsi, żołądek, wątrobę oraz serce dokładnie myjemy i osuszamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy włoszczyznę, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie produkty przekładamy do garnka z mięsem. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy do minimum źródło energii i pozwalamy na spokojne gotowanie wywaru pod przykryciem od czasu do czasu zbierając szumówką powstające szumowiny. Z gotowego wywaru wyjmujemy wszystkie składniki, odkładając marchewkę do osobnego pojemnika. Wywar cedzimy, przelewamy do garnka, dodajemy wcześniej ugotowane podroby i doprowadzamy do wrzenia. Suszone owoce i ugotowaną marchewkę kroimy na mniejsze części i wraz z rodzynkami dodajemy do wywaru. W osobnej misce mieszamy krew z octem i dosypujemy mąkę pszenną. Krew hartujemy bulionem. Zdejmujemy wywar ze źródła energii i powoli przelewamy wcześniej przygotowaną krew z mąką energicznie całość mieszając. Przyprawiamy do smaku używając sól, pieprz, cukier, majeranek i ocet. Doprowadzamy do zagotowaniu i otrzymujemy gotową czerninę z gęsi.

Smacznego!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3