Przepis na czarninę z kujawsko - pomorskiej gęsi | Robert...

    Przepis na czarninę z kujawsko - pomorskiej gęsi | Robert Makłowicz, Piotr Całbecki

    Materiał partnera zewnętrznego

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Przepis na czarninę z kujawsko - pomorskiej gęsi | Robert Makłowicz, Piotr Całbecki
    Idealna, lokalna czernina na Świętego Marcina, przygotowana przez znakomitego kucharza - Pana Roberta Makłowicza!
    Przepis na czarninę z kujawsko - pomorskiej gęsi | Robert Makłowicz, Piotr Całbecki
    Tylko teraz mogą Państwo wygrać warsztaty kulinarne prowadzone przez twórce tego przepisu! Więcej o konkursie tutaj: Konkurs




    Przepis na czerninę: Składniki:
    - porcja rosołowa z gęsi,
    - skrzydełka,
    - szyja,
    - wątroba,
    - serce,
    - żołądek,
    - Włoszczyzna (marchew x2, korzeń pietruszki x2, cebula x2, czosnek główka x1, por x1 ),
    - krew gęsia 150 ml,
    - rodzynki 60g,
    - suszone morele 60g,
    - suszone śliwki 60g,
    - mąka pszenna 30g,
    - sól, pieprz, cukier - do smaku
    - majeranek,
    - ocet jabłkowy
    - 1 łyżka,
    - liść laurowy,
    - ziele angielskie.

    Przygotowanie:


    Czyścimy wstępnie korpus, skrzydełka, szyję gęsi, żołądek, wątrobę oraz serce dokładnie myjemy i osuszamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy włoszczyznę, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie produkty przekładamy do garnka z mięsem. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszamy do minimum źródło energii i pozwalamy na spokojne gotowanie wywaru pod przykryciem od czasu do czasu zbierając szumówką powstające szumowiny. Z gotowego wywaru wyjmujemy wszystkie składniki, odkładając marchewkę do osobnego pojemnika. Wywar cedzimy, przelewamy do garnka, dodajemy wcześniej ugotowane podroby i doprowadzamy do wrzenia. Suszone owoce i ugotowaną marchewkę kroimy na mniejsze części i wraz z rodzynkami dodajemy do wywaru. W osobnej misce mieszamy krew z octem i dosypujemy mąkę pszenną. Krew hartujemy bulionem. Zdejmujemy wywar ze źródła energii i powoli przelewamy wcześniej przygotowaną krew z mąką energicznie całość mieszając. Przyprawiamy do smaku używając sól, pieprz, cukier, majeranek i ocet. Doprowadzamy do zagotowaniu i otrzymujemy gotową czerninę z gęsi.

    Smacznego!

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej
    NAUCZYCIEL I SZKOŁA NA MEDAL - głosowanie rozpoczęte! Zobacz, kto został nominowany do nagrody

    NAUCZYCIEL I SZKOŁA NA MEDAL - głosowanie rozpoczęte! Zobacz, kto został nominowany do nagrody

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]

    Zobaczcie ogłoszenia z 1899 roku [zobacz zdjęcia]