https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To jedna z najstarszych polskich zup. Przepis na czerninę KGW Księte

Wiedzieliście, że czernina jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Kujawsko-Pomorskiego? Poprosiliśmy gospodynie na medal o przepis, podzieliło się nim KGW Księte z gminy Świedziebnia. Na jego czele stoi Teresa Fabiańska. Przypominamy, że macie okazję nagrodzić najprężniej działające koła w regionie! O laury walczy również KGW Księte. Tutaj aktualne głosy z powiatu brodnickiego

Głosy oddane? Wracamy zatem do obiecanego przepisu na czerninę. 

Produkty:
  • Podroby z kaczki
  • Świeża krew
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ziarenka pieprzu naturalnego
  • Listek laurowy
  • Włoszczyzna
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1-2 gruszki suszone
  • 100 g wydrelowanych wiśni (lub suszone śliwki, jabłka)
Wykonanie:

Mięso obmywamy i wkładamy do garnka zalewając wodą i gotujemy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, a następnie włoszczyznę. Jeżeli używamy owoców suszonych zalewamy je gorącą wodą. Gdy mięso stanie się miękkie dodajemy owoce i jeszcze chwile gotujemy. Mąkę ucieramy z krwią, a następnie mieszamy dolewając po łyżce gorącego rosołu. Następnie wyjmujemy mięso, a przygotowaną krew łączymy z pozostałym rosołem doprowadzając do zagotowania.

 

SPONSOR PLEBISCYTU KGW 2017

To jedna z najstarszych polskich zup. Przepis na czerninę KGW Księte

Patronami plebiscytu są: mojeKGW.pl oraz Rada Wojewódzka Kół Gospodyń Wiejskich

 

To jedna z najstarszych polskich zup. Przepis na czerninę KGW Księte

 

 Redakcja poleca: Czego oczekujesz od serwisu i prasy rolniczej? Wypełnij ANKIETĘ

 

Przypomnijmy sobie finał ubiegłorocznej edycji konkursu

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska