Głosy oddane? Wracamy zatem do obiecanego przepisu na czerninę.
Produkty:- Podroby z kaczki
- Świeża krew
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 ziarenka pieprzu naturalnego
- Listek laurowy
- Włoszczyzna
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1-2 gruszki suszone
- 100 g wydrelowanych wiśni (lub suszone śliwki, jabłka)
Mięso obmywamy i wkładamy do garnka zalewając wodą i gotujemy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, a następnie włoszczyznę. Jeżeli używamy owoców suszonych zalewamy je gorącą wodą. Gdy mięso stanie się miękkie dodajemy owoce i jeszcze chwile gotujemy. Mąkę ucieramy z krwią, a następnie mieszamy dolewając po łyżce gorącego rosołu. Następnie wyjmujemy mięso, a przygotowaną krew łączymy z pozostałym rosołem doprowadzając do zagotowania.
SPONSOR PLEBISCYTU KGW 2017

Patronami plebiscytu są: mojeKGW.pl oraz Rada Wojewódzka Kół Gospodyń Wiejskich

Redakcja poleca: Czego oczekujesz od serwisu i prasy rolniczej? Wypełnij ANKIETĘ
Przypomnijmy sobie finał ubiegłorocznej edycji konkursu