MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Czernina z kluskami ziemniaczanymi (lanymi) [przepis Czytelniczki]

Krystyna Wolak
Na mięsie z kaczki gotujemy rosół - wątróbka, szyjka, skrzydełka, żołądek.
Na mięsie z kaczki gotujemy rosół - wątróbka, szyjka, skrzydełka, żołądek. sxc.hu
Przepis pani Krystyny Wolak na czerninę z kluskami ziemniaczanymi (lanymi).

Na mięsie z kaczki gotujemy rosół - wątróbka, szyjka, skrzydełka, żołądek.

Wkładamy do osolonej zimnej wody i gotujemy na małym ogniu.

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.

Dodajemy warzywa:

marchew, seler (korzeń i nać), por (liście), pietruszka (korzeń i nać);

przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, można również wegetę.

Następnie dodajemy 5 ćwiartek winnego jabłka lub 5 śliwek (świeżych, np. węgierek) z pestkami - można włożyć też suszone śliwki. Świeżą krew upuszczoną z kaczki mieszamy z 1 łyżką octu rozrobioną z 1,5 łyżki wody. Zupę zaciągamy zaklepką - mąkę, ok.2 łyżek rozrabiamy z krwią, by powstała zawiesina, dodajemy kilka łyżek rosołu, rozmieszać i wlewamy do zupy (można przelewać przez sitko).

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska