Na mięsie z kaczki gotujemy rosół - wątróbka, szyjka, skrzydełka, żołądek.
Wkładamy do osolonej zimnej wody i gotujemy na małym ogniu.
Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Dodajemy warzywa:
marchew, seler (korzeń i nać), por (liście), pietruszka (korzeń i nać);
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, można również wegetę.
Następnie dodajemy 5 ćwiartek winnego jabłka lub 5 śliwek (świeżych, np. węgierek) z pestkami - można włożyć też suszone śliwki. Świeżą krew upuszczoną z kaczki mieszamy z 1 łyżką octu rozrobioną z 1,5 łyżki wody. Zupę zaciągamy zaklepką - mąkę, ok.2 łyżek rozrabiamy z krwią, by powstała zawiesina, dodajemy kilka łyżek rosołu, rozmieszać i wlewamy do zupy (można przelewać przez sitko).
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Przystojny piłkarz pojawił się w teledysku Doroty Gardias. To on skradł jej serce?
- Na te kreacje powinny postawić dojrzałe panny młode. Gwiazdy posłuchają rad?
- Młodsza żona Turnaua nadal spotyka się z Kopczyńskim. Z jej palca zniknęła obrączka
- Gilon komentuje odejście Dowbora z Polsatu. Zdradziła, co teraz będzie robił [WIDEO]