Składniki:
Do słoika z ogórkami o pojemności 0,5 l dodajemy następujące przyprawy:
- koper
- plastry marchewki (kilka)
- liść laurowy (1-2)
- ziarna czarnego pieprzu (2-3)
- ziele angielskie (1-2)
- cebula pocięta w piórka (kilka)
- gorczyca (pół łyżeczki)
Ogórki im mniejsze, tym smaczniejsze - bardziej chrupiące
Zalewa do ogórków korniszonych
Trudno określić, na jaką liczbę słoików wystarczy, bo każdy z nas może mieć inne, podobnie z wielkością i ułożeniem ogórków - im ciaśniej, tym mniej zalewy wejdzie. Przyjmijmy, że na 1 litr wody, potrzebujemy płaską łyżkę soli, 3/4 szklanki octu, 3-3,5 łyżki cukru. Roztwór mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru.
Według innego przepisu proporcje składników do zalewy wyglądają tak:
- 4 litry wody
- 0,5 szklanki soli
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki octu
Mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i na chwilę odwracamy do góry dnem. Jeśli wypływa woda, nakrętka jest do wymiany. Po odstawieniu słoików znów do góry, wkrótce, czasem nawet po godzinie powinniśmy usłyszeń kliknięcie. Wklęsłe wieczko jest potwierdzeniem zawekowania się ogórków.
Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem.
Macie inne sprawdzone przepisy na ogórki korniszone? Podzielcie się nimi!
