Niezależnie od tego, jaką mąkę masz akurat w domu, z każdej można zrobić coś pysznego. Mąka to produkt, który powstaje z rozdrobnienia zbóż, zależnie od tego przemiału, mamy różne typy mąk. Im wyższa liczba typu mąki, tym więcej składników łupiny i tym samym więcej witamin, błonnika i składników mineralnych. Nie każda mąka nadaje się do wszystkiego.
Co można zrobić z mąki? Sprawdź, jaką masz w domu
I tak na przykład mąka pszenna typu 450 (tortowa) będzie świetna do wypieków: ciast, biszkoptów, rogalików, naleśników. Typu 550 jest rekomendowana do wyrobu ciast drożdżowych, pączków, ciastek, a także chleba. Mąka żytnia typu 580 znajdzie zastosowanie w wypieku chleba i wyrabianiu makaronu. Z kolei żytnia typu 2000 najczęściej jest stosowana do chleba i żurku (można zrobić na niej zakwas).
Potrawy z wykorzystaniem mąki - przykłady
- kluski
- pyzy
- kopytka
- knedle
- pierogi
- bułki drożdżowe z nadzieniem - na słodko (np. powidła) lub z mniejszą ilością cukru wytrawnie (np. pizzowe z pieczarkami i serem)
- naleśniki
- podpłomyk
- ciasteczka lub ciasto np. marchewkowe
- muffiny na słodko lub wytrawne
- pizza
- chałka
To tylko kilka przykładów zastosowań mąki. Przepisy na te i inne dania znajdziecie w książkach kucharskich i na internetowych blogach. Dwa poniżej:
Przepis na dania z mąki - na początek leniwe, czyli niby pierogi, ale bez lepienia
Składniki:
- 0,5 kg twarogu
- 3 jaja
- 3 łyżki masła (najlepiej miękkiego)
- 150 g mąki pszennej
- 2 szczypty soli
W misce rozcieramy widelcem twaróg, dodajemy masło i żółtka i rozcieramy, możemy użyć miksera. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, do masy twarogowej. Na koniec do miski trafia mąka. Łyżką lub dłonią łączymy w gładkie ciasto. Formujemy w kulkę, z której odrywamy kawałem, rolujemy, dłonią spłaszczamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Ciasto będzie się kleiło, dlatego co chwila podsypujemy mąką. Na koniec gotujemy we wrzątku (lekko osolonym) przez 3 minuty. Gdy leniwe wypłyną, mogą trafić na sitko, a potem na talerz. Leniwe kluski, nazywane też leniwymi pierogami można polać rozpuszczonym masłem i posypać grubym cukrem.
Prosta i zawsze pyszna pizza - przepis na wykorzystanie mąki
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży (czyli 1 opakowanie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody (ok. 375 ml)
Jak zrobić pizzę? Krok po kroku
- Nasze prace zaczynamy od dodania drożdży do wody. Ma być ciepła, ale nie gorąca. Do tego samego naczynia trafia cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i zostawiamy. Jeśli po 10 min na wierzchu pojawiła się piana, nasze drożdże pracują, a my możemy działać dalej. Czasem trzeba zaczekać kilka minut dłużej, cierpliwości.
- Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy nasz drożdżowy roztwór. Mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy jest już lepiące, przekładamy na stolnicę/blat i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut. Im dłużej, tym powinno mniej się kleić. W razie problemów podsypujemy mąką.
- Rozwałkowujemy ciast o na pizzę lub rozciągamy dłońmi na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Co układam na wierzchu? Zależy tylko od was. Można użyć domowego przecieru pomidorowego, passaty albo zmiksować z dodatkiem soli, pieprzu i oregano pomidory z puszki. Smarujemy typ pizzę i układamy dowolne składniki: np. mięso z kurczaka, które zostało nam z obiadu, oliwki, paprykę, ser.
- Pizza trafia do pieca nagrzanego do 240-250 stopni na ok. 9 minut. I już!
To Cię może też zainteresować
Bardzo prostym daniem do zrobienia jest podpłomyk. Do miski trafia mąka (np. pół szklanki pszennej i pół szklanki pełnoziarnistej - można użyć samej pszennej) woda (ok. pół szklanki) i pół łyżeczki soli oraz 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Mieszamy i lepimy z tego kulkę. Nie chce się uformować - potrzeba więcej wody, klei się - więcej mąki. Dzielimy na 2 porcje i rozwałkowujemy. Kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy jedna strona się zarumieni, przekładamy na drugą i na upieczonej rozsmarowujemy np. koncentrat pomidorowy, kładziemy szynkę i ser. Gdy się rozpuści, a spód brązowieje, zdejmujemy.
Na podpłomyku można ułożyć dowolne składniki.
Jak zrobić makaron?
