Pierniki kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia i Toruniem. Działa tu Żywe Muzeum Piernika. Z pewnością warto zwiedzić, jednak tym razem zaglądam jedynie na stronę placówki, bo chcę tu znaleźć wiadomości o tradycji wypiekania pierników. Skąd się wzięła i kiedy zrodziła? Początki zwyczaju wypiekania ciasta z miodem i przyprawami korzennymi sięgają końca XIV wieku, a źródłem są miasta niemieckie.
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc zabieramy się do pracy, przed nami wypiek pierników!
Przepis na pierniki - składniki, których potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki (szklanka = 250 ml)
- 1 jajko średniej wielkości,
- 40 g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 1 łyżka miodu,
- 1/4 kostki drożdży,
- 1 łyżeczka sody
Przepis na pierniczki - czas na instrukcję. Jak je zrobić krok po kroku:
- Zaczynamy od połączenia ze sobą w jednej misce suchych składników. Zatem trafiają do niej 2 szklanki mąki (nie powinny być czubate), pół szklanki cukru, 1 łyżeczka sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Wszystko mieszamy i odsuwamy na bok, chwilowo nie będzie nam potrzebne.
- W drugim kroku sięgamy po masło i łyżkę miodu. Oba składniki rozpuszczamy. Po lekkim przestudzeniu, do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże i całość mieszamy.
- Teraz mokre wlewamy do naszej odstawionej miski z mąką i dodatkami. Dodajemy jeszcze jajko. Początkowo możemy wszystko mieszać łyżką, kiedy ciasto na pierniki zrobi się już gęste, zagniatamy. Jeśli składniki połączyły się i ciasto jest gładkie, możemy przystąpić do kolejnego kroku.
- Na tym etapie jest nam potrzebny wałek. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli lubicie grubsze pierniczki, rozwałkowujecie mniej. Następnie wykrawamy dowolne kształty - można użyć gotowych foremek albo szklanki.
- Pierniczki wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia (aby ciasteczka nie przywarły) i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut (im grubsze, tym dłużej).
- Ostatni punkt, nieobowiązkowy, to zdobienie ciasteczek. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.

Piernikowe wskazówki i ciekawostki
Jeszcze więcej aromatu z pierniczków uzyskamy, jeśli do mokrych składników ciasta dodamy kilka kropel pomarańczy lub mandarynki.
Zaraz po wyjęciu pierniki mogą wydawać się zbyt miękkie, ale do ostygnięciu stwardnieją.
Skąd wzięła się nazwa "pierniki" dla korzennych ciastek? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".
Najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku, a to dlatego, że niegdyś receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie.

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty
