https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierniczki - miękkie nawet w ostatniej chwili. Jak zrobić świąteczne pierniki szybko i pysznie?

AGW
Wydaje ci się, że jest już za późno, bo przecież pierniki powinny tygodniami leżeć w słoiku? Nic straconego! Ten przepis na pierniki ma takie składniki, które pozwalają zrobić je nawet w Wigilię rano. Będą od razu miękkie, aromatyczne, a co najważniejsze - ich przygotowanie jest naprawdę proste. Jak zrobić świąteczne pierniczki, wyjaśniamy poniżej krok po kroku.

Pierniki kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia i Toruniem. Działa tu Żywe Muzeum Piernika. Z pewnością warto zwiedzić, jednak tym razem zaglądam jedynie na stronę placówki, bo chcę tu znaleźć wiadomości o tradycji wypiekania pierników. Skąd się wzięła i kiedy zrodziła? Początki zwyczaju wypiekania ciasta z miodem i przyprawami korzennymi sięgają końca XIV wieku, a źródłem są miasta niemieckie.

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc zabieramy się do pracy, przed nami wypiek pierników!

Przepis na pierniki - składniki, których potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki (szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko średniej wielkości,
  • 40 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1 łyżeczka sody

Przepis na pierniczki - czas na instrukcję. Jak je zrobić krok po kroku:

  1. Zaczynamy od połączenia ze sobą w jednej misce suchych składników. Zatem trafiają do niej 2 szklanki mąki (nie powinny być czubate), pół szklanki cukru, 1 łyżeczka sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Wszystko mieszamy i odsuwamy na bok, chwilowo nie będzie nam potrzebne.
  2. W drugim kroku sięgamy po masło i łyżkę miodu. Oba składniki rozpuszczamy. Po lekkim przestudzeniu, do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże i całość mieszamy.
  3. Teraz mokre wlewamy do naszej odstawionej miski z mąką i dodatkami. Dodajemy jeszcze jajko. Początkowo możemy wszystko mieszać łyżką, kiedy ciasto na pierniki zrobi się już gęste, zagniatamy. Jeśli składniki połączyły się i ciasto jest gładkie, możemy przystąpić do kolejnego kroku.
  4. Na tym etapie jest nam potrzebny wałek. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli lubicie grubsze pierniczki, rozwałkowujecie mniej. Następnie wykrawamy dowolne kształty - można użyć gotowych foremek albo szklanki.
  5. Pierniczki wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia (aby ciasteczka nie przywarły) i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 7-8 minut (im grubsze, tym dłużej).
  6. Ostatni punkt, nieobowiązkowy, to zdobienie ciasteczek. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować.
Przepis na pierniczki - miękkie nawet w ostatniej chwili. Jak zrobić świąteczne pierniki szybko i pysznie?

Piernikowe wskazówki i ciekawostki

Jeszcze więcej aromatu z pierniczków uzyskamy, jeśli do mokrych składników ciasta dodamy kilka kropel pomarańczy lub mandarynki.
Zaraz po wyjęciu pierniki mogą wydawać się zbyt miękkie, ale do ostygnięciu stwardnieją.

Skąd wzięła się nazwa "pierniki" dla korzennych ciastek? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku, a to dlatego, że niegdyś receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie.

Przepis na pierniczki - miękkie nawet w ostatniej chwili. Jak zrobić świąteczne pierniki szybko i pysznie?
pixabay

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 15

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Izi Kadmon
20 grudnia, 18:25, Izi Kadmon:

z podanych składników wyszło mi fajne, lepkie kruche ciasto, z którego ulepiłam 48 pierników, ładnie wyrosły, po ostygnięciu są kruchutkie i smaczne ;) do przepisu wróciłam po roku i wrócę zapewne w kolejnym, pozdr.

dodałabym tylko, że 1/4 kostki to ok. 15-20g drożdzy, moja kostka miała 42g i gdybym dała 1/4 z 42g wyszłoby mi zupełnie co innego... (?)

I
Izi Kadmon

z podanych składników wyszło mi fajne, lepkie kruche ciasto, z którego ulepiłam 48 pierników, ładnie wyrosły, po ostygnięciu są kruchutkie i smaczne ;) do przepisu wróciłam po roku i wrócę zapewne w kolejnym, pozdr.

G
Gość

Z podanych składników wychodzi kruszonka?

G
Gość
19 grudnia, 15:43, Gość:

Ktoś mógłby mi powiedzieć ile ciastek z tego wyjdzie?

20 pierniczków

P
Piernikowo
14 grudnia, 21:13, Gość:

Nie da się zrobić masy z wymienionych składników, za mało jest mokrych składników aby móc cokolwiek zagnieść. Nie wiem co wyjdzie z tego przepisu, ponieważ dodałam dużo więcej miodu i masła, a nawet odrobinę mleka żeby jakkolwiek to zaczęło być mokre.

15 grudnia, 15:38, Gość:

Potwierdzam!

Zgadzam sie, a tym co sie udalo to mają jakiś cud w rękach. Wesolych Świąt !!

G
Gość

hmm... pierniczki na drożdżach? chyba lepiej nie...

E
Ewa

Dodalam 1 lyzke smietany zeby moc zagniesc bo bylo bardzo twarde. Trzeba cieniutko rozwalkowac i są OK

G
Gość

Ktoś mógłby mi powiedzieć ile ciastek z tego wyjdzie?

G
Gość

Super pierniczki. Ciasto szybko się zagniata. Zaraz po wystudzeniu mój synek zjadł kilka od razu. Mniam mniam.

G
Gość
14 grudnia, 21:13, Gość:

Nie da się zrobić masy z wymienionych składników, za mało jest mokrych składników aby móc cokolwiek zagnieść. Nie wiem co wyjdzie z tego przepisu, ponieważ dodałam dużo więcej miodu i masła, a nawet odrobinę mleka żeby jakkolwiek to zaczęło być mokre.

15 grudnia, 15:07, Gość:

Potwierdzam je tak samo dodałam mleka.

Czyli nie warto? Szukać innego przepisu?

G
Gość
15 grudnia, 18:20, Gość:

Mi wyszły znakomicie?

Wyszły świetne! Nie miałam problemu z zagnieceniem gladkiego ciasta, trzymając się ściśle podanego przepisu. Piekłam nieco krócej niż podano. Dziękuję! Pozdrawiam.

G
Gość

Mi wyszły znakomicie?

G
Gość
14 grudnia, 21:13, Gość:

Nie da się zrobić masy z wymienionych składników, za mało jest mokrych składników aby móc cokolwiek zagnieść. Nie wiem co wyjdzie z tego przepisu, ponieważ dodałam dużo więcej miodu i masła, a nawet odrobinę mleka żeby jakkolwiek to zaczęło być mokre.

Potwierdzam!

G
Gość
14 grudnia, 21:13, Gość:

Nie da się zrobić masy z wymienionych składników, za mało jest mokrych składników aby móc cokolwiek zagnieść. Nie wiem co wyjdzie z tego przepisu, ponieważ dodałam dużo więcej miodu i masła, a nawet odrobinę mleka żeby jakkolwiek to zaczęło być mokre.

Potwierdzam je tak samo dodałam mleka.

G
Gość

Nie da się zrobić masy z wymienionych składników, za mało jest mokrych składników aby móc cokolwiek zagnieść. Nie wiem co wyjdzie z tego przepisu, ponieważ dodałam dużo więcej miodu i masła, a nawet odrobinę mleka żeby jakkolwiek to zaczęło być mokre.

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska