reklama

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście! [15.12.2019 r.]

Strefa AGRO
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najsmaczniejszych postnych potraw, które królują na tradycyjnym wigilijnym stole. Mamy dla Was sprawdzony przepis, ale uczulamy - te pierogi są tak smaczne, że warto zrobić je z podwójnej porcji. Znikną bowiem w oka mgnieniu!

Nie ma danych świadczących o tym, by nasi rodacy w XVII i XVIII wieku raczyli się wigilijnymi pierogami. Wówczas na świątecznych stołach królowały gotowane słodkowodne ryby z sosami. Trudno jednak wyobrazić dziś sobie wigilię bez aromatycznych pierogów z kapustą i grzybami.

Jak zazwyczaj uczula Magda Gessler, najpopularniejsza restauratorka w Polsce, sekret pierogów tkwi w cieście. Powinno być cienkie. Dzielimy się z Wami kilkoma wskazówkami.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście! [15.12.2019 r.]
pixabay.com

Pierogi z kapustą i grzybami przepis

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • gorąca, przegotowana woda (1,25 szklanki)

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • kg kapusty kiszonej
  • ok. dwie cebule
  • marchewka słodka
  • dwie łyżki oleju
  • pieprz, sól - do smaku

Jak zrobić pierogi

  1. Startujemy już dzień wcześniej - chodzi o dokładne umycie i zalanie wodą suszonych grzybów. Pozostawiamy je na noc.
  2. Następnego dnia grzyby powinniśmy ugotować do miękkości. Wskazówka - wodę po grzybach można wykorzystać jako bazę zupy grzybowej.
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
  4. Kiszoną kapustę zalewamy wodą. Dodajemy startą słodką marchewkę i gotujemy do miękkości. Bardzo dokładnie odcedzamy.
  5. Kapustę z marchewką, cebulę i grzyby rozdrabniamy (nożem bądź maszynką do mielenia mięsa). Przyprawiamy całość solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Zaczynamy od dodania do mąki pszennej gorącej wody i oleju.
  2. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Wyrabiamy dość szybko i pamiętamy, że ciasto nie może się kleić.
  3. Kolejny krok - dzielimy je na kilka części. Bierzemy pierwszą, pozostałe przykrywamy czystą ściereczką.
  4. Chwytamy za wałek (ciasto powinniśmy rozwałkować bardzo cienko, grubość 2-3 mm).
  5. Wykrawamy kółka, na środku każdego kładziemy farsz. Pieróg składamy na pół, sklejamy dokładnie jego brzegi. Kto ma fantazję, może pokusić się o falbanę. Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni drugą Magdą Gessler lub Michelem Moranem, pomóc może widelec. Potem to samo robimy z pozostałymi częściami.
  6. Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 - 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
  7. Pierogi są gotowe! Jeśli macie ochotę, możecie je dodatkowo podsmażyć na maśle lub oleju z cebulką.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście! [15.12.2019 r.]
pixabay.com

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: redakcja@strefaAGRO.pl

Pierogi historia

Według legendy, pierogi zawdzięczamy dominikaninowi - św. Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się nimi w Kijowie.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście! [15.12.2019 r.]
pixabay.com

W "Księdze przysłów, przypowieści i wyrażeń przysłowiowych polskich" Samuela Adalberga znajdziemy nawet takie sformułowania jak: Święty Jacku z pierogami, módl się za nami! Zmiłuj się św. Jacku z pierogami!.

Jak zrobić idealne pierogi?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Dostawca: x-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 13

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia
11 grudnia, 10:27, Gosc:

Za dużo wody,wyjdzie klejąca się do rąk klucha,woda ma być ciepła nie gorąca,ja dodaję zawsze jedno żółtka,ciasto ma kolor i jest delikatne.

Otóż to!. Nie całe jajko tylko jedno żółtko. I odrobinę soli.

G
Gość

Magda Gessler nie poleca gorącej wody ani żadnych jajek czy oleju. Zimna woda i mąka. To wszystko. Sekret tkwi w dokładnym mieszaniu i wybijaniu ciasta. Potem tylko leżakowanie pod ciepłą miską.

G
Gość
5 grudnia, 6:44, Ediit:

W przepisie na farsz....nie ma oleju, który trzeba dodać. Radzę i tak poszukać innego, dobrego przepisu na....idealna ciasto.

13 grudnia, 00:41, Gość:

Każdy ma swój przepis

Czytam tem przepis i tez zauważyła ze jest niedokładny

G
Gość
5 grudnia, 6:44, Ediit:

W przepisie na farsz....nie ma oleju, który trzeba dodać. Radzę i tak poszukać innego, dobrego przepisu na....idealna ciasto.

Każdy ma swój przepis

O
Ola

Najlepszy przepis to: mąka, masło!, woda, sól / przepis pani Dorotki .

G
Gość
8 grudnia, 7:54, Gość:

Ciasto porażka gruba twarda klucha którą nie można naciągnąć żeby włożyć farsz jestem starszą osobą szkołe pierogów przeszłam od gospodyń przedwojennych nigdy nie można mąki zalewać gorącá wodą lub dodać jajko zkąd te przepisy robicie młodym gospodyniom wode z mózgu to nie pierogi tylko twardy glut z odrobiną farszu

Ja dodaje goraca wode I ciasto jest miekkie, elastyczne a po ugotowaniu delikatne, zadnych jajek ani tluszczu.

Kazdy ma swoj ulubiony I sprawdzony przepis, moj to maka I goraca woda ( najlepsze)

G
Gosc

Za dużo wody,wyjdzie klejąca się do rąk klucha,woda ma być ciepła nie gorąca,ja dodaję zawsze jedno żółtka,ciasto ma kolor i jest delikatne.

G
Gość
8 grudnia, 8:54, Gość:

Ciasto porażka gruba twarda klucha którą nie można naciągnąć żeby włożyć farsz jestem starszą osobą szkołe pierogów przeszłam od gospodyń przedwojennych nigdy nie można mąki zalewać gorącá wodą lub dodać jajko zkąd te przepisy robicie młodym gospodyniom wode z mózgu to nie pierogi tylko twardy glut z odrobiną farszu

To jak ma Pani dobry przepis na ciasto do pierogów tyto proszę się podzielić

G
Gość
5 grudnia, 6:44, Ediit:

W przepisie na farsz....nie ma oleju, który trzeba dodać. Radzę i tak poszukać innego, dobrego przepisu na....idealna ciasto.

Znam lepszy przepis jestem dobra w przepisach na pierogi stasz15 lat

M
Mmm

Wody jest za duzo

G
Gość
5 grudnia, 7:45, Gość:

Olej..... brak go w przepisie...klapa

Jest podsmażamy na nim cebulę

G
Gość

Olej..... brak go w przepisie...klapa

E
Ediit

W przepisie na farsz....nie ma oleju, który trzeba dodać. Radzę i tak poszukać innego, dobrego przepisu na....idealna ciasto.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3