Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na podkręcony gulasz wołowy ze szparagami i zielonym puree

(JPL)
Podkręcony gulasz wołowy ze szparagami i zielonym puree.
Podkręcony gulasz wołowy ze szparagami i zielonym puree. sxc.hu
Szukasz pomysłu na wielkanocne danie? Zobacz nasz przepis na podkręcony gulasz wołowy ze szparagami i zielonym puree.

Wołowinę kroimy w dość dużą kostkę, oprószamy pieprzem i mąką, obsmażamy partiami na patelni, aż mięso się zarumieni. Gdy cała wołowina będzie gotowa, przerzucamy ją do garnka. Podlewamy bulionem grzybowym i zaczynamy dusić na wolnym ogniu.

Na tłuszczu, który został z obsmażania mięsa smażymy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i rozgnieciony czosnek. Dodajemy słodką paprykę w proszku, ulubione zioła, przerzucamy całość do gulaszu. Dodajemy kilka pokrojonych suszonych śliwek, mieszamy. Dolewamy szklankę aromatycznego ciemnego piwa. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu od dwóch do trzech godzin.
Na patelni podsmażamy małe pieczarki aż się zrumienią, pod koniec duszenia mięsa dodajemy je do środka. Jako dodatek do gulaszu przygotowujemy delikatną kaszę gryczaną, a także warzywa. Proponuję puree z groszku lub chrupiące szparagi. Groszek mrożony gotujemy w małej ilości osolonej i doprawionej cukrem wody, tak aby odparowała całkowicie, wówczas do garnka wrzucamy trochę masła, sok z cytryny i dużo pieprzu. Wszystko miksujemy blenderem, podajemy gorące. Szparagi obieramy z twardych części i pieczemy w piekarniku aż lekko zmiękną. Doprawiamy pieprzem i solą. a

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska