Przedstawimy Wam trzy smaczne, zdrowe i przede wszystkim niedrogie dania, które z łatwością każdy/każda z was, będzie mógł samodzielnie wykonać.
Zaczniemy od banalnego, by przejść do tych bardziej skomplikowanych.
1) Ryż z warzywami
Gotujemy ryż, najlepiej brązowy lub dziki, bo jest najzdrowszy. Dziki - gotujemy około 30 minut. Na patelni dusimy marchewkę, por, ziemniaka, pietruszkę, fasolkę - jednym słowem - jakiekolwiek warzywa. Wrzucamy je pocięte w kostkę lub w paski na podgrzaną oliwę. Kto lubi, może do dania dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony ser tofu. Na półmisek wrzucamy ryż, na to warzywa. Danie posypujemy pociętą natką pietruszki i voila! Danie gotowe.
2) Makaron z suszonymi pomidorami
Makaron, najlepiej razowy, gotujemy al dente (czyli nie rozgotowujemy go). Najlepiej kupić gniazdka, albo takie pocięte "kijki" (dostępne m.in. w eko-sklepach). Na patelni, na oliwie podgrzewamy suszone pomidory, bazylię, rukolę (pęczek kosztuje 2 zł, też w eko-sklepach, tania, a zdrowa i smaczna). Można uprażyć też pestki słonecznika dla smaku. Makaron mieszamy z zawartością patelni, posypujemy parmezanem , albo zwykłym żółtym tartym serem np. gouda i jemy pyszny i pożywny obiad.
3) Zupa marchewkowa, lub dyniowa.
1 kg marchwi, lub dynia (mała)
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru, najlepiej świeżego
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Cebulę pokrojoną w kosteczkę z imbirem smażymy na oliwie. Marchewkę pociętą w plastry lub dynię w kawałkach gotujemy razem z czosnkiem miodem, solą i pieprzem. Dodajemy przysmażoną cebulkę i imbir. Gdy marchewka będzie miękka, odstawiamy garnek, dodajemy łyżkę śmietany 12 proc i miksujemy lub blendujemy. Możemy dodać do zupy szklankę soku pomarańczowego - propozycja dla tych, co nie boją się oryginalnych smaków. Kto chce, może ugotować zupę na kostce rosołowej.
To przede wszystkim zdrowe dania, dzięki którym przetrwacie jesień bez kataru i w dobrym nastroju. Do tego herbatka z głodu i pieczone jabłko z miodem, a tegoroczny listopad nie będzie Wam straszny. Smacznego!