W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki.
Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Dlatego tak bardzo doceniają go koneserzy sosów oraz zupy grzybowej, w których jest głównym składnikiem lub intensywną przyprawą. Wspomniane maślaki to także jedne z ulubieńców grzybiarzy. Nie poleca się ich suszyć, ale za to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie.
Podczas leśnej wędrówki, sięgając po równie uwielbiane kurki[/b. Najlepiej smakują w prostych zestawieniach. W kuchni czują się szczególnie dobrze w towarzystwie świeżego masła. Podsmażone na patelni, podane z nutą czosnku i okraszone natką pietruszki to przekąska, której trudno się oprzeć.
Z kolei [b]podgrzybki są jednymi z najbardziej popularnych grzybów jadalnych w Polsce. Jedni je marynują, a drudzy zapiekają i dodają do makaronów. Bez podgrzybków nie wyobrażamy sobie także regionalnej kuchni i Bożego Narodzenia, kiedy to królują w kapuście czy pierogach.
Podajemy kilka przepisów na dania z grzybów.
Przepisy z grzybami - Tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
Ciasto:
- Masło (np. Ekstra od OSM Piątnica) 150g
- mąka 300g
- żółtko 2 szt.
- woda 100ml
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- Śmietanka 42% od OSM Piątnica 100ml
od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- cebula 1 średnia sztuka
- masło 1 łyżka
- podgrzybek świeży lub mrożony 250g
- kurki świeże lub mrożone 250g
- pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- mąka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st. C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni. Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Przepisy z grzybami - Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- Śmietana 18% 250g
- Masło 2 łyżki
- makaron tagliatelle 250g
- świeże borowiki 500g
- cebula 1 średnia szt.
- mąka pszenna 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn 1 gałązka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Przepisy z grzybami - Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- Śmietana 18% 330g
- wywar kostno-jarzynowy 2l
- grzyby suszone 50g
- podgrzybek świeży lub mrożony 350g
- kurki świeże lub mrożone 200g
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cebula 2 średnie
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna 1 płaska łyżka
- natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości. Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
