
W sumie (z ostatnich znanych danych w czwartym kwartale 2018 r.) na terenie województwa kujawsko-pomorskiego kontrolą objęto łącznie 8 placówek gastronomicznych. Nieprawidłowości stwierdzono we wszystkich kontrolowanych placówkach. Ocenie oznakowania poddano łącznie 288 partii potraw i napojów, zakwestionowano 227 partii.
Jak podaje Alicja Czynsz, specjalista WIIH w Bydgoszczy, stwierdzono:
- niewłaściwe oznakowanie potraw i napojów, bowiem w kartach menu, cennikach ani w inny bezpośrednio dostępny konsumentowi,
- nie podano pełnego wykazu składników w przypadku 189 partii potraw (w tym użytych przy wytworzeniu 146 partii potraw substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji),
- nie podano nazwy zgodnej z wymaganiami art. 17 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 (brak było opisu potrawy, który umożliwiłby konsumentom poznanie rzeczywistego charakteru tego środka spożywczego i odróżnienie go od innych produktów z którymi mógł zostać pomylony), wykazu składników, z uwzględnieniem informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu żywności w przypadku 15 partii,
- podano informacje wprowadzające w błąd, co do właściwości środka spożywczego, a w szczególności co do jego składu, charakteru i właściwości - w przypadku 21 partii.
Oto najciekawsze nieprawidłowości... Sprawdź na kolejnych stronach jakie ----->

Zamiast sera Feta - do produkcji potraw użyto sera Favita sera miękkiego solankowego, sałatkowo-kanapkowego tłustego, wyprodukowanego z mleka krowiego - 4 partie.

Zamiast soku do piwa – w rzeczywistości stosowano „syrop o smaku malinowym”.

Zamiast soku (z czarnej porzeczki, grejpfrutowego) podano nektar z czarnej porzeczki a także napój niegazowany o smaku grejpfrutowym - 6 partii.