Kawa sypana - co ją wyróżnia?
Kawa sypana to nic innego jak zmielone ziarna kawy. Wiele osób ceni za brak sztucznych dodatków, wyższą jakość ziaren i naturalny sposób produkcji w porównaniu do kawy rozpuszczalnej. Kawa sypana ma wyższą zawartość kofeiny oraz więcej wartościowych składników, takich jak antyoksydanty i minerały - cynk, wapń, magnez.
Dlaczego kawa sypana jest niezdrowa?
Biorąc pod uwagę skład oraz sposób produkcji, wiele osób uważa popularną kawę "fusiarę" za zdrowszą od rozpuszczalnej. Wyższa zawartość kofeiny oraz fusy, które są produktem ubocznym po zaparzeniu kawy sypanej, mogą jednak szkodzić przy niektórych dolegliwościach.
Przy takich dolegliwościach nie pij kawy "fusiary". Tym osobom kawa sypana może zaszkodzić
Chociaż picie kawy niesie wiele korzyści (m.in. zmniejsza ryzyko cukrzycy, depresji, chorób wątroby i serca), istnieją określone dolegliwości, przy których spożywanie kawy sypanej może być niewskazane. W galerii opisujemy schorzenia, w przypadku których należy zachować ostrożność lub całkowicie wyeliminować kawę "fusiarę" ze swojej diety:
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 43-letnia córka Teresy Werner wygląda jak modelka! Genów się nie oszuka!
- Wojciechowska zabija wzrokiem znad lodowego pucharka. Co tam się wydarzyło?!
- Dowbor OPUŚCI studio "Pytania na Śniadanie"! Znamy nowego prowadzącego
- Królikowski i Opozda jeszcze się ze sobą pomęczą. Rozprawa rozwodowa została ODWOŁANA