Awokado należy do jednego z najzdrowszych owoców, ale także do najbardziej kalorycznych. Owoc ten ma wiele zastosowań, nadaje się zarówno do potraw wytrawnych jak i słodkich. Z każdym rokiem rośnie spożycie awokado.
Przeczytaj:Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść jabłek. Im mogą zaszkodzić
Awokado jest bardzo odżywczy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ma bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.
Awokado zawiera: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi:
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo–naczyniowych,
- reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- wspiera układ odpornościowy,
- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
- ma działanie przeciwnowotworowe
Awokado jest zalecany przy takich chorobach jak: cukrzyca, miażdżyca, podwyższony cholesterol.
Przy tych chorobach nie powinno się jeść awokado
W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich chorobach nie powinno się jeść awokado i dlaczego: