https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przy tych schorzeniach nie jedz awokado. Oto kiedy może zaszkodzić

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Awokado jest bardzo zdrowym owocem, który jednak zawiera dużą zawartość zdrowych tłuszczy. Owoc ma ponad 320 kalorii, więc trzeba jeść je z umiarem. Warto pamiętać, że nawet dieta złożona ze zdrowych produktów może prowadzić do nadwagi jeśli nie zbilansujemy odpowiednio swoich posiłków. Zobaczcie, kto nie może jeść awokado i dlaczego.

Awokado należy do jednego z najzdrowszych owoców, ale także do najbardziej kalorycznych. Owoc ten ma wiele zastosowań, nadaje się zarówno do potraw wytrawnych jak i słodkich. Z każdym rokiem rośnie spożycie awokado.

Przeczytaj:Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść jabłek. Im mogą zaszkodzić

Awokado jest bardzo odżywczy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ma bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6.

Awokado zawiera: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy. Awokado ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi:

  • zmniejsza ryzyko chorób sercowo–naczyniowych,
  • reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • ma działanie przeciwnowotworowe

Awokado jest zalecany przy takich chorobach jak: cukrzyca, miażdżyca, podwyższony cholesterol.

Przy tych chorobach nie powinno się jeść awokado

W galerii poniżej zobaczcie, przy jakich chorobach nie powinno się jeść awokado i dlaczego:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska