Brzoskwinie to owoce niskokaloryczne, z niskim indeksem glikemicznym i z bardzo dużą zawartością składników odżywczych, to sprawia, ze są wskazane w diecie wielu osób.
Brzoskwinie prawdopodobnie pochodzą z Chin - były znane i cenione już w starożytności.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść czereśni. Tym osobom mogą one zaszkodzić
W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Brzoskwinie w dużej części składają się z wody, dzięki czemu gaszą pragnienie i są lekkostrawne. Duża zawartość błonnika sprawia ze owce te są syczące wiec idealnie nadają się na drugie śniadanie bo zaspakajają głód.
Brzoskwinie z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane są przy chorobach reumatycznych oraz schorzeniach układu moczowego.
Przy tych chorobach nie powinno się jeść brzoskwini
W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy nie powinno się jeść brzoskwini i dlaczego. Oto choroby, przy których jedzenie tych owoców może być niebezpieczne:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Coś niedobrego dzieje się u Pazurów? Posępne miny, wymowny wpis...
- Wyszło na jaw, czym teraz zajmuje się Brzozowski. To zajęcie dla odludków
- Ile lat ma Małgorzata Rozenek? Bliski znajomy ujawnił szczegóły. Okłamała wszystkich?
- Marzena Rogalska błyszczy na ślubie, robiąc konkurencję pannie młodej! Ładnie to tak?