Zobacz wideo: Grypa ptaków w gospodarstwie. Jakie niesie ograniczenia?
Do 25 maja 2021 roku Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o 333 ogniskach ptasiej grypy w Polsce w bieżącym, przedłużającym się sezonie. W poprzednich latach wraz z rosnącą temperaturą powietrza grypa ptaków zanikała, jednak chłodna w tym roku wiosna nie ułatwia zwalczania wirusa.
Ogniska grypy ptaków w Polsce w trzeciej dekadzie maja 2021
Ognisko HPAI nr 2021/328 zostało stwierdzone 21 maja 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 16 765 indyków rzeźnych w miejscowości Bratian w gminie Nowe Miasto Lubawskie, powiat nowomiejski, woj. warmińsko-mazurskie. Na terenie tego samego powiatu znalazło się kolejne ognisko - w miejscowości Bielice w gminie Biskupiec, w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 11 840 indyków rzeźnych.
Ognisko HPAI nr 2021/330 służby weterynaryjne stwierdziły 23 maja 2021 r. w gospodarstwie komercyjnym, gdzie utrzymywano 64 535 indyków rzeźnych w miejscowości Zawady Huta w gminie Płoniawy - Bramura, powiat makowski, woj. mazowieckie. Tego samego dnia potwierdzono ognisko na Lubelszczyźnie w miejscowości Korczówka w gminie Łomazy, powiat bialski, 1200 gęsi.
To też może Cię zainteresować
Dwa ostatnio potwierdzone ogniska grypy ptaków (nr 2021/332 oraz 2021/333) znajdują się województwie mazowieckim. Jedno potwierdzono 23 maja w gospodarstwie komercyjnym, w którym utrzymywano 49 919 indyków rzeźnych (w miejscowości Sieraków w gminie Gostynin, powiat gostyniński), drugie w gospodarstwie komercyjnym, gdzie hodowano 32 355 indyków rzeźnych (w miejscowości Wyłazy w gminie Mokobrody, powiat siedlecki).
Mazowiecki Wojewódzki Inspektorat Weterynarii przypomina:
Zalecenia dla drobnotowarowych hodowców drobiu - chów przyzagrodowy
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
- odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
Zalecenia dla przemysłowych producentów drobiu
- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
- szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
- rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
- brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
