https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne potrawy w Wierzchucicach tak dobre, że palce lizać [zdjęcia]

(jw)
Prowadzący opowiadał o regionalnych potrawach.
Prowadzący opowiadał o regionalnych potrawach. Nadesłane
W "Starym Młynie" we wsi Wierzchucice, gmina Sicienko, odbyło się seminarium. Byli tam także przedstawiciele z powiatu tucholskiego.
Borowacy promowali  potrawy regionalneProwadzący opowiadał o   potrawach.

Borowiacy promowali przysmaki regionalne

Jego nazwa to "Europejski system ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Wskazówki praktyczne do budowania marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji". Organizatorem spotkania był sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w departamencie rolnictwa i geodezji urzędu marszałkowskiego województwa kujawsko-pomorskiego oraz Lokalna Grupa Działania "Trzy Doliny", a pomysłodawcą Piotr Lenart, ekspert kulinarny.

Przeczytaj też: Kilka dobrych rad od hodowców kwiatów i innych roślin na majówce w "Rolniku" [zdjęcia, wideo]

Region kujawsko-pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Propagowanie tradycyjnej kuchni regionalnej to ważne działanie w celu zachowania dziedzictwa kulturowego regionu.

- Jednym z celów seminarium było zaprezentowanie produktów utożsamianych z regionem, ich degustacja oraz wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach - informuje Maria Ollick, regionalistka. - Pośród wielu produktów uczestnicy seminarium mieli możliwość kosztowania dwóch borowiackich "szandara" i "fjuta", przygotowanych przez Helenę Pałkowską z Krzywogońca i Marzenę Przytarską z Przyrowy.

Obecnie na europejskiej liście zarejestrowanych jest 37 polskich produktów markowych. Są one chronione specjalnymi znakami, które informują konsumenta o nazwie, geograficznym pochodzeniu i gwarantowanej tradycyjnej specjalności. W seminarium wzięły udział Helena Pałkowska i Marzena Przytarska - prezentujące swoje produkty oraz Magdalena Kurpinowicz, prezeska Lokalnej Grupy działania "Bory Tucholskie" i Maria Ollick, prezeska Borowiackiego Towarzystwa Kultury.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska