Wstępny etap Olimpiady Wiedzy o Żywności został zorganizowany w siedzibie rypińskiej szkoły. Do etapu okręgowego awansowało 6 uczniów: Magdalena Kotwicka, Monika Rynecka, Paweł Latopolski, Jacek Szmyciński, Artur Paprocki i Ewa Budzińska.
W trzecim etapie olimpiady zabłyśli Magdalena Kotwicka, Jacek Szmyciński, Artur Paprocki i Ewa Budzińska. Magdalena zajęła szóste miejsce i uzyskała tytuł laureata II stopnia. Pozostali uczestnicy otrzymali tytuły finalisty.
- Myślę, że ten wyjazd był dużym sukcesem - mówi Agnieszka Meller, nauczycielka technologii żywności w ZS3. - Czterech naszych uczniów pokonało 1 600 przedstawicieli z 60 innych szkół w Polsce, więc sam udział w etapie ogólnopolskim jest już dużym zwycięstwem. Zwłaszcza że trzech uczniów jest dopiero w klasie trzeciej.
Olimpiadę Żywności w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zorganizował Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego.