https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka gyros - przepis Ten przepis na królową sałatek z kurczakiem, zachwyci każdego!

Strefa AGRO
Nieodzowna do sałatki gyros jest szklana miska - wtedy potrawa prezentuje się najlepiej
Nieodzowna do sałatki gyros jest szklana miska - wtedy potrawa prezentuje się najlepiej freeimages.com
Przepis na sałatkę gyros - jest przepyszna i pięknie się prezentuje, bardzo często pojawia się na sylwestrowych stołach. Podajemy dokładny i prosty przepis na tę wielowarstwową sałatkę. Efekt murowany!

Sałatka gyros składniki

  • nieduża kapusta pekińska (sztuka)
  • puszka kukurydzy konserwowej z puszki
  • dwie czerwone cebule
  • pierś kurczaka (filet ok. 400 g)
  • przyprawa gyros
  • pół ogórka (można zamienić go na korniszony)
  • opcjonalnie dwa pomidory
  • sos czosnkowy
  • olej do smażenia

Jak zrobić sałatkę gyros

  1. Pierś kroimy w paski, prószymy ją przyprawą gyros. Wstawiamy kurczaka do lodówki - minimum na pół godziny.
  2. Szatkujemy pekińską kapustę.
  3. Odsączamy z zalewy kukurydzę.
  4. Siekamy cebule.
  5. Ogórki kroimy w półplastry (jeśli zdecydowaliśmy się na pomidory, kroimy je w kostkę).
  6. Smażymy na lekko rozgrzanym oleju (do złotego koloru). Odsączamy mięso z nadmiaru tłuszczu, pomoże papierowy ręcznik. Studzimy. Wskazówka - aby mięso nie straciło soczystości, zostaw je pod przykryciem.
  7. Układamy w szklanej salaterce warstwy: połowa kapusty, pierś z kurczaka, połowa sosu czosnkowego, ogórki, kukurydza, pomidory i resztę kapusty pekińskiej. Na całość lejemy sos czosnkowy.

Wiele osób dodaje do sałatki gyros najprostszy sos na świecie - miks ketchupu i majonezu. Poszczególne warstwy można też polewać na przemian majonezem i ketchupem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska