Sałatka gyros składniki
- nieduża kapusta pekińska (sztuka)
- puszka kukurydzy konserwowej z puszki
- dwie czerwone cebule
- pierś kurczaka (filet ok. 400 g)
- przyprawa gyros
- pół ogórka (można zamienić go na korniszony)
- opcjonalnie dwa pomidory
- sos czosnkowy
- olej do smażenia
Jak zrobić sałatkę gyros
- Pierś kroimy w paski, prószymy ją przyprawą gyros. Wstawiamy kurczaka do lodówki - minimum na pół godziny.
- Szatkujemy pekińską kapustę.
- Odsączamy z zalewy kukurydzę.
- Siekamy cebule.
- Ogórki kroimy w półplastry (jeśli zdecydowaliśmy się na pomidory, kroimy je w kostkę).
- Smażymy na lekko rozgrzanym oleju (do złotego koloru). Odsączamy mięso z nadmiaru tłuszczu, pomoże papierowy ręcznik. Studzimy. Wskazówka - aby mięso nie straciło soczystości, zostaw je pod przykryciem.
- Układamy w szklanej salaterce warstwy: połowa kapusty, pierś z kurczaka, połowa sosu czosnkowego, ogórki, kukurydza, pomidory i resztę kapusty pekińskiej. Na całość lejemy sos czosnkowy.
Wiele osób dodaje do sałatki gyros najprostszy sos na świecie - miks ketchupu i majonezu. Poszczególne warstwy można też polewać na przemian majonezem i ketchupem.

Wideo