Jajka faszerowane. 3 sposoby na na wielkanocne jajka - nie ma nic prostszego niż te przepisy!

S
Najważniejsze podczas śniadania wielkanocnego są jajka. To one, według tradycji, symbolizują życie. archiwum Polska Press
Wielkanoc i jajka są nierozłączne. Faszerowane jaja są niezwykle proste w przygotowaniu i - co więcej, pięknie zdobią świąteczny stół. Dzielimy się z Wami pomysłami, które możecie wykorzystać z myślą o wielkanocnym śniadaniu. Sami sprawdziliśmy te propozycje - są palce lizać.

Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych):

Jeśli poszukujecie szybkiego przysmaku na stół wielkanocny, trafiliście idealnie. Podpowiadamy jak - krok po kroku - przygotować przepyszne faszerowane jajka, które zachwycą Waszych domowników.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • sześć jaj
  • 350 gramów pieczarek
  • średnia cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • płaska łyżeczka cukru
  • majonez (około 200 ml)
  • olej, masło
  • pietruszka bądź koperek

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo (przez około 10 minut), studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie żółtka.
  2. Kroimy drobno pieczarki.
  3. Obieramy i siekamy drobno cebulę, myjemy i kroimy ją w cienkie plasterki.
  4. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, smażymy przez chwilę cebulę (do zeszklenia).
  5. Dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy smażymy, dodajemy łyżkę masła.
  6. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy płaską łyżkę cukru.
  7. Odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Wypełniamy pieczarkowym farszem połówki białek - można użyć szprycy. Dekorujemy majonezem oraz pietruszką albo koperkiem.

Warto wiedzieć również: Jaja oceniamy po skorupach, kupujemy głównie te brązowe. Mieszkaniec Kujaw i Pomorza przeciętnie zjada w miesiącu nieco ponad dziesięć jaj, czyli mniej niż dekadę temu.

Jajka faszerowane szynką

Składniki

  • sześć jajek
  • około 8 dag szynki (drobno pokrojonej)
  • szczypiorek lub koperek
  • duża łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  1. Gotujemy jajka na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka.
  2. Rozgniatamy widelcem w misce żółtka. Dodajemy do nich pokrojoną szynkę, majonez oraz szczypiorek.
  3. Wypełniamy farszem połówki jaj.

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • sześć jajek
  • 80 g wędzonego łososia
  • suszony pomidor w zalewie (około 40 g)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • majonez
  • jogurt grecki (50 ml)
  • koperek, pietruszka

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut), studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż.
  2. Wyjmujemy delikatnie żółtka do miski, gnieciemy widelcem. Dodajemy posiekanego łososia, pomidory, koperek i pietruszkę oraz majonez i jogurt grecki (2 łyżki majonezu plus jedna jogurtu.
  3. Delikatnie (sam łosoś już jest odrobinę słony) solimy. Przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.
  4. Jeśli mamy taką możliwość, mielimy farsz w maszynce do mięsa. Nakładamy go na połówki jaj. Dekorujemy majonezem i np. koperkiem.

Polecamy również wielkanocne przepisy: Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku oraz Prosty przepis na babkę wielkanocną, która zawsze się udaje. Składniki i instrukcja wykonania

Najważniejsze podczas śniadania wielkanocnego są jajka. To one, według tradycji, symbolizują życie.
Najważniejsze podczas śniadania wielkanocnego są jajka. To one, według tradycji, symbolizują życie. Pixabay/s-ms_1989

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie