Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych):
Jeśli poszukujecie szybkiego przysmaku na stół wielkanocny, trafiliście idealnie. Podpowiadamy jak - krok po kroku - przygotować przepyszne faszerowane jajka, które zachwycą Waszych domowników.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- sześć jaj
- 350 gramów pieczarek
- średnia cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- płaska łyżeczka cukru
- majonez (około 200 ml)
- olej, masło
- pietruszka bądź koperek
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka na twardo (przez około 10 minut), studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie żółtka.
- Kroimy drobno pieczarki.
- Obieramy i siekamy drobno cebulę, myjemy i kroimy ją w cienkie plasterki.
- Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, smażymy przez chwilę cebulę (do zeszklenia).
- Dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy smażymy, dodajemy łyżkę masła.
- Przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dodajemy płaską łyżkę cukru.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Wypełniamy pieczarkowym farszem połówki białek - można użyć szprycy. Dekorujemy majonezem oraz pietruszką albo koperkiem.
Jajka faszerowane szynką
Składniki
- sześć jajek
- około 8 dag szynki (drobno pokrojonej)
- szczypiorek lub koperek
- duża łyżka majonezu
- sól i pieprz
- Gotujemy jajka na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka.
- Rozgniatamy widelcem w misce żółtka. Dodajemy do nich pokrojoną szynkę, majonez oraz szczypiorek.
- Wypełniamy farszem połówki jaj.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- sześć jajek
- 80 g wędzonego łososia
- suszony pomidor w zalewie (około 40 g)
- sól, pieprz, słodka papryka
- majonez
- jogurt grecki (50 ml)
- koperek, pietruszka
Przygotowanie:
- Gotujemy jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut), studzimy. Obieramy ze skorupek i przecinamy wzdłuż.
- Wyjmujemy delikatnie żółtka do miski, gnieciemy widelcem. Dodajemy posiekanego łososia, pomidory, koperek i pietruszkę oraz majonez i jogurt grecki (2 łyżki majonezu plus jedna jogurtu.
- Delikatnie (sam łosoś już jest odrobinę słony) solimy. Przyprawiamy pieprzem i słodką papryką.
- Jeśli mamy taką możliwość, mielimy farsz w maszynce do mięsa. Nakładamy go na połówki jaj. Dekorujemy majonezem i np. koperkiem.
Polecamy również wielkanocne przepisy: Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku oraz Prosty przepis na babkę wielkanocną, która zawsze się udaje. Składniki i instrukcja wykonania


Wideo