Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym - obłędna przekąska
Sezon grillowy 2021 już się rozpoczął - nadeszły ciepłe dni, aura zaczęła dopisywać. Myślisz o pysznym posiłku na świeżym powietrzu, ale tradycyjna karkówka i kiełbaski się znudziły? Jeśli szukasz pomysłów na niebanalne grillowe menu, przychodzimy z odsieczą i dzielimy się sprawdzonymi przepisami.
Grill przepisy
Opiekanie mięsa na ruszcie było znane już w czasach... prehistorycznych. Grillowanie w towarzystwie przyjaciół, podbiło Polskę w połowie latach 90. Ba, stało się niemal naszą narodową rozrywką.
Dodajmy, że w supermarketach czekają potrawy z mięsa w gotowej marynacie. Weź jednak pod uwagę, że zawierają dużo soli, octu i cukru. Warto więc przyrządzić marynatę we własnej kuchni - w zgodzie z naturą - wykorzystując zioła i przyprawy.
Polecamy również tekst: Mandat za grillowanie na balkonie? Na to musisz uważać
Jeśli chodzi o ryby, do grillowania wykorzystaj te, które cechuje zwarta struktura. Mowa o łososiu, pstrągu.
Szaszłyki z łososia
Składniki:
- pół kg łososia
- czerwona papryka
- cukinia
- pieprz i sól
- odrobina oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
- Łączymy miód, musztardę, słodką paprykę i łyżkę oliwy z oliwek.
- Kroimy paprykę i cukinię w paski (należy usunąć gniazda nasienne). Kropimy warzywa oliwą, przyprawiamy pieprzem i solą. Dajemy im chwilę na zamarynowanie.
- Oczyszczonego łososia kroimy w paski. Nabijamy rybę na patyczki do szaszłyków (wcześniej powinny być namoczone w wodzie).
- Nabijamy na patyczki warzywa.
- Łososia kładziemy na grillu, smarujemy go mieszanką miodu, musztardy, słodkiej papryki i oliwy. Kiedy ryba się zarumieni, przekładamy ją na drugą stronę, również smarujemy glazurą.
- Wykładamy na talerz zgrillowane warzywa i łososia, podajemy z pieczywem.
Skrzydełka z curry
Składniki:
- ok. 10 skrzydełek
- czubata łyżeczka curry
- dwie czubate łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka chilli
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- odrobina oliwy z oliwek/oleju
Wykonanie:
- Składniki marynaty (wszystko poza skrzydełkami) mieszamy - powinna być gęsta.
- Skrzydełka myjemy. Pokrywamy gotową marynatą, chowamy do lodówki minimum na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Zamarynowane skrzydełka grillujemy, często je odwracając (średni żar).
Skrzydełka z miodem, o wędzonym aromacie
Przygotowujemy je jak powyższe, ale marynata składa się z:
- 2 łyżek miodu
- łyżeczki gorczycy
- łyżeczki pieprzu
- łyżeczki imbiru
- łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczki oregano
- łyżeczki czosnku w proszku
- łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczki soli
Szaszłyki z warzyw
Składniki:
- czerwona papryka
- żółta papryka
- nieduża cukinia
- ok. 5 pieczarek
- 2 cebule
- ok. 20 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
- pół łyżeczki chili
- odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Z oliwy i przypraw przygotowujemy marynatę.
- Myjemy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w kostkę, pozostałe - na plasterki.
- Warzywa mieszamy z marynatą, odstawiamy na około 25 minut.
- Nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
- Grillujemy do momentu, kiedy cebula będzie miękka.
- Podajemy np. z sosem czosnkowym bądź barbecue.
Wskazówka: aby warzywne szaszłyki były bardziej sycące, można dodać do nich np. ser kozi.
