Sprawdziliśmy ten sygnał. Skontaktowaliśmy się z Państwowym Powiatowym Inspektoratem Sanitarnym w Brodnicy.
Zapytaliśmy, czy Sanepid miał takie zgłoszenie - jeśli tak - ilu osób dotyczyło, czy znana jest przyczyna i jakie kroki w tym zakresie leżały po stronie PSSE w Brodnicy?
- We wrześniu 2018 r. w Przedszkolu Niepublicznym przy ul. Kamionka 16 w Brodnicy wystąpiły u dzieci sporadyczne zachorowania wywołane pałeczkami z rodzaju Salmonella. Po przeprowadzeniu przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Brodnicy weryfikacji zgłoszeń zachorowań na podstawie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi oraz wnikliwego dochodzenia epidemiologicznego stwierdzono, iż przypadki te nie były powiązane ze środowiskiem przedszkolnym. Nie stwierdzono również ogniska zatrucia pokarmowego - zapewnia Danuta Kowalkowska-Szramka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.
Obecnie PSSE w Brodnicy nie odnotowuje zgłoszeń zachorowań na salmonellozy z placówek lecznictwa powiatu brodnickiego.
- W ciągu ostatnich 2-3 tygodni wpłynęły jedynie pojedyncze zgłoszenia biologicznych czynników tej jednostki chorobowej z laboratorium szpitala, jednak są to zgłoszenia przypadków nosicielstwa bezobjawowego u dzieci rodzice sami udali się z dzieckiem do badań diagnostycznych - dodaje.
O tym warto pamiętać
Zdarza się, że dzieci uczęszczające do przedszkoli mogą zachorować na salmonellozę, w większości są to zachorowania bezobjawowe.
- Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Brodnicy przeprowadzili kontrole sanitarne obiektu, w tym również pomieszczeń kuchennych przedszkola, w wyniku których obecnie, jak również w długoletnim nadzorze sanitarnym prowadzonym przez PSSE w Brodnicy nie stwierdzono nieprawidłowości w sposobie przygotowywania i podawania posiłków dzieciom - informuje inspektor.
Zarówno pomieszczenia kuchenne jak i surowce wykorzystywane do przygotowania posiłków nie wzbudziły podejrzeń PSSE. - Posiłki przygotowywane są przez pracowników z długoletnim doświadczeniem. Kontrole potwierdzały ich zaangażowanie i wiedzę na temat higienicznych zachowań podczas pracy w kuchni - podkreśla inspektor.
W obiekcie przeprowadzono dezynfekcję pomieszczeń przedszkola, zalecono utrzymywanie wzmożonego reżimu sanitarnego, zwłaszcza dot. higienicznego mycia rąk po skorzystaniu z toalety, przed przygotowywaniem, wydawaniem i spożywaniem posiłków.
Ponadto 10 i 11 października przeprowadzono spotkania z rodzicami dzieci uczęszczających do ww. przedszkola. Uczestniczyli w - oprócz inspektora - lekarz oraz dyrektor placówki.
PSSE przypomina, że w okresie jesiennym tj. wzmożonych zachorowań na choroby infekcyjne, zmniejszające okresową odporność organizmów dzieci należy pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny osobistej, zwłaszcza higieny rąk oraz zachowaniu zasad bezpieczeństwa żywności.
Flesz - 12 listopad dniem wolnym od pracy. Kto pracuje?