Schabowy będzie rarytasem. Dramatycznie spada liczba hodowanych w Polsce świń. Codziennie znika 250 hodowli

OPRAC.:
Agata Wodzień
Agata Wodzień
pixabay.com/PIX1861
Polskiego mięsa wieprzowego na rynku będzie coraz mniej, a to dlatego, że spada pogłowie świń w kraju. Tylko w ciągu 3 miesięcy liczebność trzody chlewnej w Polsce zmniejszyła się o milion sztuk. Krajowe pogłowie zmniejszyło się do poziomu najniższego od połowy lat 50. XX wieku, podaje firma Gobarto Hodowca, która pokusiła się o analizę na podstawie danych ARiMR.

Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat. Wyniki Powszechnego Spisu Rolnego 2020

Nieopłacalność hodowli i afrykański pomór świń mają stać za uszczuplaniem polskiej hodowli świń. W pierwszym kwartale 2021 r. ubyło w kraju ponad 20 tys. stad trzody chlewnej. Każdego dnia likwidowano ich średnio ponad 250, wskazuje Gobarto Hodowca. Firma przytacza kolejne dane, których wskazanym źródłem jest ARiMR.

Hodowla świń w Polsce zmienia się

Przytaczane dane, np. te wskazujące średnią liczbę zwierząt w stadzie pokazują, że postępuje koncentracja hodowli. Wciąż jednak najliczniejsza jest grupa gospodarstw, w których znajdziemy do 10 świń, to 1/3 wszystkich stad. To jednak zwierzęta hodowane przede wszystkim na własne potrzeby (16 393 stad do 5 sztuk, 10 345 stad utrzymujących 6-10 sztuk).

To też może Cię zainteresować

Do jednej z najliczniejszych należy grupa stad w szerokim przedziale 101-1000 sztuk świń - tych mamy w Polsce 11 684 (Źródło: ARiMR, stan na 7 kwietnia 2021 r., obliczenia własne Gobarto Hodowca). Udział najmniejszych hodowli w całkowitym pogłowiu trzody w Polsce to 1,2%. W niecałych 2 tysiącach największych stad utrzymywano niemal połowę pogłowia.

Średnia liczba zwierząt w stadzie w sztukach

(stan na 7 kwietnia 2021 r., źródło: ARiMR, obliczenia własne Gobarto Hodowca)

  • 2002 - 25
  • 2010 - 38
  • 2016 - 48
  • 2017 - 55
  • 2018 - 67
  • 2019 - 90
  • 2020 - 109
  • IV 2021 - 124

ASF i niskie ceny decydują o likwidacji hodowli świń w Polskich gospodarstwach

W ciągu zaledwie 3 miesięcy ubyło ponad milion świń (spadek o 9,4%), a krajowe pogłowie zmniejszyło się do poziomu najniższego od połowy lat 50. XX wieku.

Mimo odbicia cen żywca w marcu br. rolnicy wstrzymywali się z decyzjami o ponownym uruchamianiu hodowli. Choć liczba zwierząt w stadzie podwoiła się w ciągu trzech lat, to wciąż jest znacząco niższa niż w rozwiniętych krajach Europy Zachodniej.

Liczba stad trzody chlewnej w Polsce:

  • 31 grudnia 2019 - 119 784
  • 30 czerwca 2020 - 109 646
  • 6 stycznia 2021 - 103 659
  • 7 kwietnia 2021 - 80 788

Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa 7 kwietnia 2021 r. w Polsce zarejestrowanych było 80 788 stad trzody chlewnej. W porównaniu z początkiem 2021 r. liczba stad zmniejszyła się o niemal 23 tys. (22%). Oznacza to, że w pierwszym kwartale 2021 r. każdego dnia w Polsce ubywały średnio 254 stada trzody chlewnej.

To też może Cię zainteresować

Skala spadku była zatem 5-krotnie większa w porównaniu z czwartym kwartałem 2020 r., kiedy liczba stad zmniejszała się w Polsce średnio o niecałe 50 dziennie. Drastyczny spadek jest przede wszystkim efektem rekordowo niskich cen skupu mięsa wieprzowego oraz afrykańskiego pomoru świń, komentuje firma z branży.

Ceny skupu świń w kwietniu 2021

"Na rynku krajowym w dniach 5–11.04.2021 r. cena zakupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i przeciętnie wyniosła 5,29 zł/kg. Była ona nieco (o 0,4%) wyższa niż przed miesiącem, ale o 16% niższa niż w analogicznym okresie 2020 r.", podaje w tygodniowym raporcie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Sięgamy do notowań cen Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:

  • tuczniki kl. 1: 4,70-5,50 zł/kg (20.04.2021)
  • tuczniki kl. 2: 4,10-4,50 zł/kg (20.04.2021)
  • maciory w drugiej połowie kwietnia 3,00 - 3,50 zł/kg
  • tuczniki kl. E (1 zakład) 6,30 zł/kg

Na Dużej Giełdzie Niemieckiej po 6 tygodniach z ceną 1,50 euro/kg, znów spadek do 1,42 euro.

Sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce

Wracamy do analizy tego, co dzieje się w branży, przygotowanej przez firmę Gobarto Hodowca. Dane z nadzorowanego przez ARiMR Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt pokazują, że jedynie w ciągu pierwszego tygodnia kwietnia liczba stad trzody w Polsce zmniejszyła się dodatkowo – w porównaniu z końcem pierwszego kwartału – o prawie 200.

Wygląda więc na to, że marcowe wzrosty cen skupu żywca nie okazały się wystarczającą zachętą do odbudowy hodowli. Powodem tego jest m.in. równoległy znaczący wzrost kosztów produkcji, m.in. ponaddwukrotny wzrost cen warchlaków. Wielu hodowców uznało, że rozpoczynanie kolejnego cyklu produkcyjnego w takich warunkach graniczy ze spekulacją i nie daje gwarancji zarobku w perspektywie kolejnych kilku miesięcy. Stabilizacja cen skupu żywca w kwietniu potwierdza tylko, że obawy te były uzasadnione.

Informacje ARiMR wskazują, że trudna sytuacja rynkowa sprawiła, że z produkcji trzody rezygnowali zarówno mali, jak i więksi hodowcy. Skala rezygnacji w przypadku mniejszych hodowli była jednak nieporównywalnie większa niż w przypadku dużych. W skali kraju liczba stad do pięciu sztuk zmniejszyła się aż o 32,8%. Tymczasem liczba stad od 101 do 1000 świń spadła o 12%, zaś liczących tysiąc i więcej świń obniżyła się o 5%.

Pogłowie trzody w Polsce w mln sztuk:

(stan na 7 kwietnia 2021 r., źródło: ARiMR, obliczenia własne Gobarto Hodowca)

  • 2002 - 18,6 mln
  • 2010 - 15,3 mln
  • 2016 - 11,1 mln
  • 2018 - 11,8 mln
  • 2019 - 10,8 mln
  • 2020 - 11,3 mln
  • IV 2021 - 10,3 mln

Na początku kwietnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej w Polsce wyniosło zaledwie 10,2 mln sztuk, tj. aż o 9,4% mniej w porównaniu ze styczniem 2021 r. i o 11,6% mniej w porównaniu z końcem czerwca 2020 r. Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło tym samym do najniższego poziomu od połowy lat 50. XX wieku.

Ostatni duży spadek pogłowia jak obecnie miał miejsce sześć lat temu, jednak wówczas liczba trzody chlewnej w Polsce była wyższa. Aktualne pogłowie trzody jest też o ponad połowę niższe od rekordów z czasów powojennych z lat 70. XX wieku.

Źródła: informacja prasowa Gobarto Hodowla, KPODR, KOWR

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Stay at home safe and sound avoiding corona virus but do not sit idol work online and make full use of this hostage period and raise extra money to over come daily financial difficulties. For more detail visit ... https://bit.ly/39JrDqt

B
Blabla

Ja sie nie dziwie ..

Zydzi nie chca polskich swin.

Dla niemcow to tez zagrozenie .

Zdriwe, dobrej jakosci polskie mieso .

To samo juz sie dzieje z drobiem od kilku lat.

Za chwile i jego nie bedzie .

Rzad nie robi nic . I nie zrobi niczego . Jest nie polski i zdradzil tak sami jak z lasami .

Tnà i rżná jakby mial przyjsc potop.

Rabunek.i.ruina . Wszystko juz zrujnowane tylko corporacje smieja sie w kułak . Ani podatku ani obostrzen.

Polska swinia to juz gatunek ginacy jak i wszystko inne co polskie . Za chwile i Slàsk.nam odbiorà . Juz PO o to zadba.

Sami volsdeutche

Dodaj ogłoszenie