Czytaj też: Grill to męska rzecz - jest "przedłużeniem garażu"
- Grillowaliśmy dopiero kilka razy i już wiadomo, że zapowiada się droższy sezon - zdradza Jacek Trawikowski, właściciel działki w ogrodach im. 800-lecia w Inowrocławiu. - Najbardziej podrożała żywność, ale piwo kosztuje chyba tyle samo, co w zeszłym roku. Jednak niezależnie od cen, moja rodzina nie zrezygnuje z tej przyjemności!
W tym sezonie grillowym 2012 jemy droższe mięso i wędliny
Słowa amatorów grilla potwierdzają dane statystyczne.
- Za produkty do tegorocznego wiosennego grillowania zapłacimy więcej niż w poprzednich latach, ponieważ znacząco podrożała żywność, a konkretnie mięso, wędliny - twierdzi Małgorzata Rybak, kierownik Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Badań Regionalnych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy. I tak np.: schab z kością jest o 27 proc. droższy niż rok temu, a kiełbasa "Toruńska" - o 13 proc. Więcej płacimy także za szczególnie cenną w tym sezonie karkówkę, średnio wychodzi złotówka na każdym kilogramie. Sprzedawcy są świadomi jej popularności i - jak donoszą nam Czytelnicy - w niektórych sklepach trzeba za nią zapłacić nawet 20 zł za kilogram.
Ceny karkówki rosną wraz z modą
Porównując ceny karkówki np. z 2007 rokiem widać, że podbiła je zapewne rosnąca "miłość" Polaków do grillo-wania. Pięć lat temu kilogram tego mięsa kosztował zaledwie 7,50 zł.
Czytaj na Pomorska.pl: Obalamy mity na temat grillowania
- Nieznacznie w porównaniu z zeszłym rokiem
spadły zaś ceny piwa i soków- pociesza Małgorzata Rybak. - Za pół litra jasnego piwa w butelce płacimy o 0,3 procenta mniej, ale za to o prawie 14 procent więcej niż w 2007 roku.
Dodajmy jeszcze, że ostatnio produkty do grillowania wziął również pod lupę portal dlahandlu.pl. Porównał ceny w hipermarketach, marketach i dyskontach, w naszym regionie - bydgoskich.
Z tego zestawienia wynika, że jeden zestaw kilku produktów, bez których podczas grillowania ani rusz, podrożał - w zależności od sieci - od 15 o 25 zł.
